Govor

Andreja Kovač

Andreja Kovač, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem. Spoštovana predsednica, spoštovani minister, državna sekretarka, gospe in gospodje! Glede gospodarskega sodelovanja bi jaz povedala, da Slovenci v Porabju smo veseli, da lahko sodelujemo v obe organizaciji, to je Agroslomak in Zamejska gospodarska koordinacija tudi zaradi tega, ker pomembno je to, da skupaj nastopamo, pomembno je pa tudi to, da dejansko dobiš neko dobro prakso oziroma kaj je možno prenesti v svojo pokrajino z načrtom nadaljnjega razvoja. Za Slovence v Porabju je vedno bilo značilno, da smo bili izredno aktivni na evropskih razpisih. To delamo tudi zdaj, čeprav moram priznati, da na prejšnjem razpisu smo bili malo manj uspešni, ampak vse tri projekte smo ponovno obdelali in 19. januarja ponovno oddali. Nas so opozorili, da so bili preveliki projekti in tudi kar nekaj investicij noter, tako da smo zdaj poskušali vse to malo znižati, vzeti določene stvari, ampak upamo, da dejansko se bo delo, v katero smo vložili v to obvestilo in bomo imeli uspešne evropske projekte, interrego(?) Slovenija-Madžarska.

Jaz moram priznati, da Slovenci na Madžarskem smo izredno hvaležni in veseli, da imamo priložnost izvajati program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Ta program kljub začetnimi težavami lahko rečemo, da se je začel izvajati leta 2022, takrat že s konkretnimi postopki, saj konec leta smo, konec leta 2022 je izšel prvi razpis. Seveda projekti so se odobrili in izvajali že leta 2023. Lani smo imeli ponovno en razpis za mikro, mala in srednja podjetja za razvoj gospodarstva. To pomeni, da na tem področju smo izvedli dva razpisa. Sedaj smo dejansko zabeležili že 18 uspešnih projektov, v katerih so bili že tudi dejansko v celoti oddani in plačani oziroma sofinancirani. Na področju turizma smo bili malo v zamudi lani, seveda vzroki so bili razni, tudi v proračun Slovenije ni bil še sprejet in seveda tudi sama uskladitev razpisne dokumentacije je malo dalje trajala zaradi tega, ker tudi mi smo tukaj na tem področju zaprosili še, da dajemo zraven še društva in občine, ki ogromno delajo na področju turizma in seveda skrbijo tudi za razne turistične atrakcije. Nam je to uspelo. Prvi razpis smo tukaj na tem področju tudi izvedli in dejansko odobrili 11 projektov, podprli 11 projektov. Projekti se izvajajo in zdaj delamo na tem, da še meseca februarja objavimo ponovno en razpis za področje razvoja turizma, dopolnilne dejavnosti in razvoj lokalnih produktov.

In kar se tiče samega programa, jaz moram povedati, da čeprav smo se malo tudi bali, ker vseeno je treba vedeti, da se razlikuje slovenski program od madžarskega programa, saj Madžarska dejansko ima malce drugače zastavljeno, ker če imaš kakšnega uspešnega projekta, oni predfinancirajo, v našem primeru tega ni. Ampak naši podjetniki so se navadili na tega in dejansko uspešno izvajajo svoje projekte, čeprav tukaj mogoče še toliko, da imamo tudi male projekte, to je treba vedeti. Ampak tisti, kateri ima mali projekt mogoče prijavi še enega, toliko, da svoj denar dejansko kroži. V tem času delamo na tem, da svoj svojo celotno proizvodnjo razvija ali pa tudi že kakšen nov produkt, in smo pa iz tega programa izvedli tudi dve pomembni investiciji, ki so, dejansko spadajo k naši skupnosti. Imamo en slovenski kulturni informativni center v Monoštru. Tukaj je prišlo do energetske sanacije tega objekta, ter ena investicija še pri razvojni agenciji, ko gre za dogradnjo hiše jabolk, ki je nastala iz evropskega projekta. Ta program ima tudi tretji steber, steber ki govori oziroma, ki podpira promocijo območja in seveda tudi operativno delo se iz tega financira. Na začetku smo imeli kar velike izzive, marsikaj smo morali dejansko se naučiti, ampak se je obvestilo, tudi zaradi tega, ker danes vidimo, da vse to prispeva k temu, da se slovensko Porabje razvija. Male projekte dejansko smo imeli možnost v Porabju izvajati tudi s pomočjo madžarskih sredstev, saj Madžarska je tudi sprejela en program, to je razvoj slovenskega Porabja. Program je trajal štiri leta, končal se je lani, s tem da za letos bo še razpis iz tega proračuna prav za področje kmetijstva. Tukaj so se uresničili razni projekti, šlo je tudi za mikro, mala in srednja podjetja, tudi za področje turizem, so pa imeli tudi namenska sredstva za občine, za kulturne inštitucije, za razne obnove infrastrukture, ki je bila potrebna v Porabju, in ta dva programa sta v veliki meri prispevala k temu, da smo začeli dejansko na tem delu, da lahko rečemo, da se postopoma naša pokrajina tudi razvija, smo pa bili veseli in hvaležni, ko smo dobili informacijo, da se bo program za spodbujanje gospodarske osnove avtohtone slovenske skupnosti na Madžarskem nadaljeval s strani Slovenije s podporo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Seveda je pa pomembno za nas, da tudi zaživi skupni sklad, to pa zaradi tega, ker kot narodna skupnost imamo kar nekaj projektov pripravljene, katere pa žal iz teh manjših programov ne moremo izvesti, ker dejansko bi rabili za to kakšen večji finančni zalogaj in bi bili izredno veseli, v kolikor bi dejansko lahko govorili o tem, da v kratkem bomo lahko začeli z izvajanjem teh projektov. Hvala lepa. Hvala še enkrat Sloveniji za vso podporo in se bomo trudili in delali na tem, da bomo lahko kot dobra praksa za druge skupnosti, kar se tiče izvajanja razvojnega programa, kjer se je pilotni projekt izvajal prav pri nas. Hvala lepa.