Govor

Andreja Katič

Hvala, predsednica. Spoštovani minister, spoštovani sodelavci in sodelavke ter člani in članice komisije!

V imenu Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, bi v bistvu se dotaknila teh področij, to je program spodbujanja gospodarske osnove avtohtonih narodnih skupnosti, se pravi, Madžarske in Italije. Nekaj besed o EZTS MURABA oz. skupnem skladu Madžarska-Slovenija, kar je minister že omenil in mogoče nekaj besed, tudi informacij o aktivnostih Slovenskega regionalnega razvojnega sklada Ribnica v zvezi s spodbudami na območjih, kjer živita italijanska in madžarska avtohtona narodna skupnost.

Kar se tiče samega programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtonih narodnih skupnosti, po 14. členu Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, zagotavljamo nepovratne finančne spodbude za ustvarjanje gospodarske osnove avtohtonih narodnih skupnosti in hitrejši razvoj območij, kjer živita obe narodni skupnosti. Spodbude se dodeljujejo na podlagi programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtonih narodnih skupnosti, ki ga pripravita narodni skupnosti v sodelovanju z regionalnimi razvojnimi agencijami, Uradom Vlade Republike Slovenije za narodnosti in ministrstvom pristojnim za regionalni razvoj, se pravi z nami.

Če se dotaknem programa za obdobje 2021-2024, ki v bistvu še traja, kar se tiče italijanske narodne skupnosti, je okvirna finančna vrednost programa milijon 400. Izvajajo se trije ukrepi: ukrep ena je spodbujanje novih gospodarskih projektov, kjer so upravičenci podjetja; ukrep dva, spodbujanje turističnih in kulturnih dejavnosti ter produktov italijanske narodne skupnosti, kjer so upravičenci društva, organizacije, ustanove italijanske narodne skupnosti, ter ukrep tri, kjer gre za promocijo regije in podporo pri izvajanju programov in projektov.

Kar se tiče programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti, gre za sredstva v višini 7 milijonov 540 tisoč, od tega MKRR prispeva 2 milijona 800, ostali pa ministrstvo, pristojno za kmetijstvo. Gre za štiri ukrepe: ukrep ena je spodbujanje naložb v gospodarstvo na programskem območju, ukrep dva spodbujanje turističnih dejavnosti in produktov, ukrep tri promocija programskega območja in podpora pri izvajanju programa in ukrep štiri spodbujanje kmetijstva na programskem območju.

Kar se tiče sodelovanja v prihodnje. Mi smo že realizirali v decembru obisk oz. srečanje pri ministru dr. Jevšku in nekako zastavili sodelovanje za prihodnje. Ministrstvo je v proračunu predvidelo sredstva za nadaljevanje programov za obe narodni skupnosti. Upoštevali bomo predloge tako ene kot druge skupnosti. Nekaj izzivov bomo razčistili, smo že v bistvu zastavili nekako časovnico in tako bomo za obdobje 2025-2028 pripravili dva nova programa spodbujanja gospodarske osnove avtonomnih narodnih skupnosti za vsako skupnost posebej. Za madžarsko narodno skupnost predvidevamo sredstva v višini milijon evrov letno in za italijansko narodno skupnost v višini pol milijona evrov letno. Kar se tiče časovnice, mislim, da imamo usklajeno, tako da bomo pravi čas naredili, da bomo lahko razpise za prihodnje obdobje začeli že v bistvu pred sistemom črpanja. Lotili smo se tudi evalvacije obeh programov, tako je bila že narejena analiza pregleda stanja preteklega izvajanja programa 2017-2022 za madžarsko narodno skupnost in 2018-2023 za italijansko narodno skupnost. In mislim, da imamo delo dobro zastavljeno, in kolikor je tudi ugotovljeno, se cilji, kot so bili zastavljeni, v veliki meri izvršujejo oz. bodo izvršeni.

Če se dotaknem na kratko informacije o stanju EZTS MURABA. Kot je minister že omenil, Vlada je imenovala sedaj v programski odbor mene in državno sekretarko na Uradu za zamejce, za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar. Začeli smo z delom in razvojni program kot osnutek je pripravljen. In tako kot je minister povedal, ja, v mesecu februarju, verjamem, ga bomo lahko tudi obravnavali in tudi potrdili. Potem pa je še seveda postopek tak, da je predvidena obravnava tudi na obeh sejah vlad. Kar se tiče sredstev, na postavki smo nekoliko zmanjšali, ampak glede na potrebe bomo dodatna sredstva, tako kot je dogovorjeno oz. bomo dogovorili za konkretne projekte z vsebino tudi zagotovili.

Pod točko tri sem rekla, da bi se dotaknila, kot je bilo tudi na sestanku pri nas izpostavljeno, nekaj informacij glede slovenskega regionalnega razvojnega sklada oz. ribniškega sklada, kot mu po domače rečemo. V preteklosti je bilo kar nekaj dogovorov in bil je tudi izveden razpis za predfinanciranje projektov tega sklada, kjer se nabirajo že iz sistema lastninjenja v obdobju pred letom 2000, vendar do realizacije same ni prišlo. Zato je sklad se odločil za drugačen pristop in že v letu 2023 v bistvu odprl vse razpise, tako da se lahko prijavijo tudi vsi, ki so upravičenci na območjih, kjer živita tako italijanska kot tudi madžarska narodna skupnost. In če tako ocenimo, je v obdobju od 2020 do 31. 12. 2023 sklad iz namenskega premoženja v občinah narodnih skupnosti odobril 60 projektov v skupnem znesku 6 milijonov 293 tisoč €. In tudi v poslovnem ter finančnem načrtu ribniškega sklada za prihodnje obdobje, se pravi za leto 2024 2025, je to območje narodnih skupnosti opredeljeno kot prednostno območje, kar pomeni, da se lahko sredstva iz kupnin za ANS razpišejo v okviru planiranih javnih razpisov za to obdobje. In verjamem, tako kot smo govorili, se bomo v zvezi s tem konkretno sestali s predstavniki obeh narodnih skupnosti in s tem seznanili tudi poslance v Državnem zboru.

Hvala.