Govor

Matej Arčon

Hvala lepa.

Spoštovane poslanke in poslanci, članice in člani komisije, ostali prisotni, lep dober dan tudi v mojem imenu in v imenu vseh mojih sodelavk in sodelavcev, ki so tudi danes prisotni.

Bom skrajšal svoj nagovor in bom izpustil namen podpore gospodarskemu sodelovanju s slovensko narodno manjšino vseh štirih držav, ker se še kako dobro vsi zavedamo, kako je pomemben tudi gospodarski razvoj posamezne narodne skupnosti in hkrati je odvisen tudi razvoj kulture in športa.

Lahko rečem, da smo v lanskem letu skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, kohezijo, zunanjim ministrstvom vzpostavili res eno zelo dobro sodelovanje, če temu lahko tako rečem, koordinacijo. In vloga našega urada je predvsem koordinirati delo med narodno manjšino in našimi krovnimi organizacijami seveda in s pristojnimi ministrstvi. Na področju gospodarstva smo lani naredili tisti prvi, a hkrati tudi pomemben korak, in sicer, ustanovili smo zamejsko gospodarsko koordinacijo po vzoru tudi koordinacije AGROSLOMAK, ki je v preteklih letih in desetletju tudi dala zelo dobre rezultate, predvsem v samem povezovanju in izmenjavi dela in izkušenj. Letos smo imeli prav v petek, kljub takemu idiličnemu vremenu, to letno konferenco, veliko optimizma, dobre volje in tudi, se mi zdi, prave smeri za naprej. Lani smo v bistvu tudi zagnali ta gospodarski razvojni program v Porabju, kar je za naše podjetnike in obrtnike v Porabju zelo pomemben prispevek. Zastavili smo na nek način temelje oblikovanja gospodarskih razvojnih programov za vsa štiri zamejstva. Zaključili smo tudi naložbo v vzorčno kmetijo v Porabju in letos bomo s tem delom absolutno nadaljevali. Prvič bomo letos objavili tudi razpis za financiranje delovanja vseh združenj v vseh štirih sosednjih državah, pripravili gospodarski razvojni program za vsa štiri zamejstva od leta 2025 in zagotovili tudi sama finančna sredstva. In v bistvu si želimo, ko sem tudi zadnjič, ko sem bil prisoten na komisiji povedal, da ta koordinacija, gospodarska združenja navežemo sodelovanje in povezovanje z ostalimi združenji, ki jih imamo Slovencev po svetu. To mreženje se nam zdi ključno, da je ta nacionalni interes, naboj, bom rekel, prisoten tudi pri tkanju teh gospodarskih vezi in odpiranje vrat na tuje trge, kjer so Slovenci tudi še kako prisotni in pomembni akterji.

Pri sodelovanju glede gospodarskega programa, ki je bil načrtovan s podpisom Janša-Orban, se srečujemo z nekaterimi izzivi, ki verjamem, da jih bomo tudi letos odpravili, predvsem malček nam predstavlja izziv, ker je bil ta program vladno ratificiran in ni bil v parlamentu in se srečujemo s pravno podlago za financiranje tega, pa verjamem, da bomo letos tudi to rešili, in bolj kot denar, ki ga bomo zagotovili, čeprav zdaj v proračunu ni in je minister Jevšek, in bo verjetno državna sekretarka tudi potrdila, bomo zagotovili, ker smo tudi zagotovili sredstva za pripravo programa nabora projektov. To smo lansko leto preko mu rabe zagotovili, da dejansko ta program bo zdaj v februarju tudi na komisiji v obravnavi in bo tudi potrjen ta razvojni program, ker bolj kot denar in forma kako, se nam zdi pomembno kaj, in ta razvojni program bo pokazal, kakšni so tisti projekti, ki bodo dejansko pomembni za razvoj tega območja. Zelo pomembno je bilo tudi na naš prispevek je bil lani in tudi letos se nadaljuje s podporo te pisarne, ki smo jo odprli preko Gospodarske zbornice v Italiji, za te čezmejne projekte, in prav ta pisarna s prijavo na te projekte smo v lanskem letu, so naša skupnost, društva, dobili okrog pol milijona evropskih sredstev, ko so se prijavljali na razpise, tako da kažejo se dobri rezultati. Skratka s tem delom bomo, kot rečeno, nadaljevali, in jaz se vam tudi zahvaljujem vsem članicam in članom komisije, da redno obiskujete zamejstvo in dajete, bom rekel, tudi političen suport in se mi zdi, da lahko skupaj še veliko naredimo in si drug drugemu na nek način tudi pomagamo. Tako, da zaenkrat hvala. Če bo pa še kakšno vprašanje ali bodo sodelavci ali pa predstavniki ostalih ministrstev vam odgovorili.