Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovani minister, vabljeni ter vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni! Pričenjam 7. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani komisije: Iva Dimic. Na seji pa imamo kot nadomestne člane, in sicer Tomaža Lisca oz. Tomaž Lisec nadomešča poslanca Danijela Krivca in Gašper Ovnik nadomešča poslanko Saro Žibrat ter Andreja Živic nadomešča poslanko Mirjam Bon Klanjšček.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje. Vas pa obveščam, da je preko video povezave z nami tudi predsednik Sveta slovenskih organizacij gospod Walter Bandelj. Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije, in sicer, s sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - SODELOVANJE MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN MADŽARSKO TER REPUBLIKO SLOVENIJO IN ITALIJANSKO REPUBLIKO PRI GOSPODARSKEM IN DRUŽBENEM RAZVOJU NARODNOSTNO MEŠANIH OBMOČIJ NA OBEH STRANEH, SLOVENSKO-MADŽARSKE IN SLOVENSKO-ITALIJANSKE MEJE.

S sklicem seje 9. 1. 2024 ste prejeli gradivo, informacijo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za uvodno predstavitev obravnavanega gradiva dajem besedo ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospodu Mateju Arčonu. Minister, izvolite, beseda je vaša.