Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovani minister, vabljeni ter vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 5. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci: gospa Iva Dimic, gospod Predrag Baković in gospod Felice Žiža. Kot nadomestne članice komisije s pooblastili pa imamo: Gašper Ovnik nadomešča gospo Saro Žibrat, oz. vidimo, da gospa Sara Žibrat je že tukaj, tako da to pooblastilo bomo dali stran. Poslanka Andreja Živic nadomešča gospo Mirjam Bon Klanjšček in poslanec Tomaž Lisec nadomešča poslanca Danijela Krivca. Na sejo so bili vabljeni Matej Arčon, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, slovenski kolegi Antona Martina Slomška, Marijana Poznič predstavnica Slovencev iz Argentine v Svetu Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu ter Damjan Ahlin predsednik Slovenske kulturne akcije. Naj povem, da so vabljeni iz Argentine, danes seje udeležujejo preko videokonference.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red, ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - TO JE SEZNANITEV Z DELOVANJEM SLOVENSKEGA KOLEGIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA V MENDOZI V ARGENTINI.

Gradivo Informacija slovenskega kolegija Antona Martina Slomška ste zaradi varstva podatkov z dne 18. 1. 2024 prejeli varovani predal UDIS, naslednji dan pa na e-klop še gradivo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu sem sklicala, zaradi prejete informacije o neugodni situaciji, v kateri se je znašel slovenski kolegij Antona Martina Slomška v Mendozi v Argentini in zahteva takojšen odziv in ukrepanje s strani Republike Slovenije. Ohranjanje in razvoj slovenskega jezika in kulture ter kulturne dediščine in narodne identitete med Slovenci v zamejstvu in po svetu so namreč temeljna načela, ki določajo odnose Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Ob zavedanju, da je slovenski jezik eden izmed ključnih dejavnikov ohranitve slovenske skupnosti sem prepričana, da moramo s skupnimi prizadevanji vseh deležnikov najti rešitve, ki bodo omogočile nadaljnji obstoj in delovanje slovenske šole v Argentini.

Za uvodno predstavitev dajem besedo gospodu ministru, gospodu Mateju Arčonu. Minister, izvolite, beseda je vaša.