Govor

Dobro jutro!

Vse članice in člane Odbora za kulturo, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 21. nujno sejo Odbora za kulturo.

Najprej vas obveščam, da nas je kot članica odbora zapustila kolegica Tamara Vonta zaradi novih obveznosti. Kolegici se iskreno zahvaljujem za zaupanje in ji tudi za dosedanje opravljeno delo.

Kot nova predsednica Odbora za kulturo se bom zavzemala za konstruktiven dialog z vsemi deležniki na področju kulture, hkrati si pa želim, da smo članice in člani Odbora za kulturo, v razpravah strpni in spoštljivi in da vzdržujemo kulturo političnega dialoga.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanca Bojana Podkrajška nadomešča poslanec Franci Kepa, poslanca Martina Premka nadomešča Aleksander Prosen Kralj, poslanko mag. Almo Intihar pa nadomešča poslanka Mateja Čalušić.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora:

1. točka dnevnega reda: Finančni položaj javnega zavoda RTV Slovenija.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Smo torej pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA.

Gradivo za sejo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. V ponedeljek je bilo dodano še gradivo za oceno poslovanja RTV Slovenija do konca leta 2023, o čemer ste bili člani tudi obveščeni.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni vsi, ki so razvidni iz sklica seje, smo pa na željo članov, dodatno povabili še predstavnika SAZU, predstavnika Nacionalnega sveta za kulturo, Olimpijskega komiteja Slovenije, informacijskega pooblaščenca, predstavnika Sveta za trajnostni razvoj in varstvo okolja, predstavnika nacionalnega sveta invalidskih organizacij, varuha človekovih pravic, predstavnika Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija in pa Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenija.

Za sklic nujne seje odbora sem se odločila zaradi zaskrbljujočega poročila o poslovanju javnega zavoda RTV Slovenija od januarja do septembra leta 2023, ki je na nek način potrdilo naše sume nesmotrnega poslovanja javnega zavoda RTV Slovenija v letu 2022, na kar smo že opozarjali marca na 17. nujni seji Odbora za kulturo.

Predvidena 10 milijonska finančna izguba za leto 2023, je v javnosti odprla številna vprašanja o nadaljnjem delovanju RTV Slovenija, pa tudi o odgovornosti vodilnih, ki so z nesmotrnimi poslovnimi odločitvami škodovali javnemu zavodu. Kakšna škoda je nastala, kakšen je dejanski finančni položaj RTV Slovenija in kako ga sanirati?

Besedo najprej dajem predstavniku Ministrstva za kulturo, državnemu sekretarju, mag. Marku Rusjanu.

Izvolite.