Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 9. sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestna članica sodeluje poslanka Andreja Živic, ki nadomešča poslanca Miho Lamuta, in s pooblastilom Dušan Stojanović nadomešča Gašpra Ovnika.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer. 1. točka, Predlog zakona o spremembah Zakona o Prešernovi nagradi, 2. točka, Letno poročilo Slovenske tiskovne agencije za leto 2022, in 3. točka, razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O PREŠERNOVI NAGRADI.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino ter vloženi amandmaji poslanskih skupin Svoboda, Socialni demokrati in Levica.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Ministrstvo za kulturo, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba ter predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 65. seji, 6. 12. 2023, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je bil 12. 1. 2024. Dva amandmaja so vložile poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica, in sicer k 1. ter 3. členu.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga dajem besedo predstavnikom predlagatelja, in sicer državnemu sekretarju mag. Marku Rusjanu.