Govor

Marko Mišmaš

Hvala lepa. Kar se tiče univerzalne storitve, univerzalna storitev je dejansko izračunana na tak način, da omogoča neki povprečni družini normalno delo od doma, kar pomeni, otroci delo od doma, to se pravi, da lahko se učijo na daljavo, starša pa lahko normalno delo opravljata, bom rekel, normalno videokonference in tako naprej.

V letošnjem letu smo, bom rekel, konec lanskega leta smo pripravili analizo, ponovno po, mislim da po dveh letih, ponovno analizo in bomo temu primerno zdaj predlagali tudi ministrstvu posodobitev univerzalne storitve.

Vsako gospodinjstvo s stalnim prebivališčem v Sloveniji lahko zahteva od nosilca univerzalne storitve, ki je Telekom Slovenije pri nas, da mu zagotovi to univerzalno storitev, kar pomeni, da mora dobiti tak priključek. Zdaj, to je Telekom Slovenije, je to, bom rekel, na področjih, kjer povezav ni, včasih rešuje tudi s satelitskim dostopom, da lahko v bistvu to univerzalno storitev zagotovi. Zavedanje, bom rekel, vsega prebivalstva kar se tiče, da obstaja univerzalna storitev je pa, bom rekel na nizki ravni. In tukaj se trudimo in s članki in bom rekel vsakič, ko smo na lokalni ravni, ko predstavljamo možnosti za infrastrukturo, se trudimo, da tudi poudarjamo, da obstaja univerzalna storitev in tukaj se strinjam, promocijo je treba konstantno delati, ker je zavedanje tega, da je možnost univerzalne storitve na stalnem prebivališču, relativno nizko. Telekom pa lahko zahteva kot nosilec univerzalne storitve, če so v bistvu stroški vzpostavitve takega priključka izjemno visoki, lahko iz sklada, kamor so dolžni vsi operaterji vplačevati v bistvu za pokrivanje stroškov te storitve, lahko zahteva povračilo teh stroškov, če so enormno visoki.