Govor

Sanja Štiglic

Hvala lepa, gospod predsednik. Lep pozdrav vsem, tudi članom obeh odborov! In zahvaljujem se veleposlanici Vermeulen za predstavitev programa že 13. predsedovanja Belgije Svetu Evropske unije.

Med belgijskim predsedovanjem, kot smo slišali, se bo odvijala pomembna vsebinska razprava o novi strateški agendi, saj bo potrebno določiti, kakšno Evropsko unijo si želimo v obdobju 2024-2029. Prednostne naloge belgijskega predsedovanja pa se osredotočajo na aktualne izzive in strateške cilje Evropske unije. In dovolite, da se kratko dotaknem nekaterih izmed njih.

Veseli nas, kar je povedala veleposlanica, uvrstitev pravne države, demokracije in enotnosti Evropske unije na prvo mesto belgijskih prioritet, saj je krepitev načel pravne države, temeljnih pravic in demokratičnih vrednot tudi temelj delovanja slovenske zunanje politike. V novih geostrateških okoliščinah je nadaljnja širitev Evropske unije postala nova prednostna naloga in realnost. Zdaj bi morali izkoristiti ta politični trenutek in do konca desetletja zgraditi Evropo, ki bo močnejša in enotna. Slovenija se kot ena od držav, ki so v letu 2004 pristopile k Evropski uniji, zaveda pomena širitve za razvoj Evropske unije in za napredek držav članic. Tudi s to zavestjo se Slovenija pripravlja na praznovanje 20. obletnice članstva v Evropski uniji doma in v Bruslju.

Zadnji širitveni sveženj je jasno sporočilo, da Evropska unija s širitvijo misli resno, vendar bi si morali bolj uravnoteženo prizadevati, da Zahodni Balkan ne bi ostal zadaj. Slovenija meni, da je pomembno čim prej sprejeti odločitev o začetku pogajanj z Bosno in Hercegovino, najpozneje marca letos. Za uspeh prihodnjega evropskega povezovanja bodo potrebni notranji razmislek in reforme, ki morajo potekati vzporedno s širitvenim procesom.

Eden od ključnih dosjejev belgijskega predsedovanja bo sprejetje zakonodajnih predlogov Pakta o migracijah in azilu, glede katerih sta Svet in Evropski parlament decembra 2023 sklenila političen dogovor. Velik pomen pripisujemo tudi zunanji razsežnosti skupnega upravljanja migracij. Za Slovenijo je seveda posebej pomembna zahodnobalkanska migracijska pot. Zaradi podaljševanj mejnega nadzora na notranjih mejah Evropske unije je Slovenija zaskrbljena za prihodnost schengenskega območja, saj njegovo nedelovanje negativno vpliva na gospodarski razvoj držav članic in delovanje notranjega trga. Želimo si tudi napredka pri ukrepih za pravičen zeleni prehod in krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva tudi s ciljem večje strateške avtonomije Evropske unije. Na področju zunanjih zadev si bomo skupaj z belgijskim predsedstvom prizadevali za ohranjanje enotnosti Evropske unije, krepitev njene odpornosti in obrambe interesov. Zagotavljanje neomajne politične, gospodarske, finančne, vojaške, humanitarne in pravne podpore Ukrajini je za varnost Evropske unije nujno potrebno, zato moramo čim prej sprejeti dogovor glede nadaljnjega financiranja Ukrajine v okviru vmesnega pregleda večletnega finančnega okvir. Tako kot Belgija glede mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu izpostavljamo spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in zaščite civilistov in pa iskanje politične rešitve, ki bi pripeljala do rešitve dveh držav. Zaradi izteka mandatov Evropskega parlamenta in Evropske komisije je časovni pritisk za sprejetje ključnih zakonodajnih dosjejev velik. Prepričani pa smo, da bo belgijsko predsedovanje kljub zahtevnim okoliščinam uspešno in učinkovito.

Spoštovana veleposlanica, vam in vašemu predsedstvu želimo veliko uspeha. Slovenija v celoti podpira prioritete Belgije, sorodno misleče države članice Evropske unije, in vam je pri uresničevanju programa predsedovanja pripravljena pomagati in z vami tvorno sodelovati. Hvala lepa.