Govor

Jerneja Jug Jerše

Spoštovani podpredsednik, spoštovani predsednik, spoštovana veleposlanica, predstavniki Vlade, cenjeni gostje in predvsem spoštovane poslanke in poslanci! In še srečno novo leto, ker se januarja nismo videli.

Gospe veleposlanici se zahvaljujem za predstavitev prednostnih nalog belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije. In kot ste dejali, gospa veleposlanica, žal tudi Belgija prevzema predsedovanje v izjemno nemirnem obdobju, vendar ima Belgija malo več izkušenj, saj predseduje že od samega začetka, in sami ste rekli, že 13-krat, vendar je na mizi veliko prioritet.

Že skoraj dve leti traja krivična ruska agresija nad Ukrajino in konflikt na Bližnjem vzhodu je vedno bolj zaskrbljujoč. Hkrati bodo pa v času belgijskega predsedovanja, torej med 6. in 9. junijem, potekale volitve v Evropski parlament, ki bodo oblikovale prihodnost naše unije. In prav zaradi volitev bo belgijsko predsedovanje izgledalo relativno krajše, saj bo zadnja seja tega sklica Evropskega parlamenta že čez tri mesece, to je meseca aprila. Zato je zelo pomembno, da še pred začetkom dela obstoječega sklica Evropskega parlamenta sprejmemo nekaj ključnih zakonodajnih predlogov in zato je treba pohiteti.

Leto 2024 bo izjemno zahtevno leto za vse. Kljub zaostrenim globalnim razmeram in težkim časovnicam se moramo še naprej truditi, da vodimo zakonodajni proces ključnih aktov. Naj poudarim, da je šest prednostnih nalog belgijskega predsedstva povsem usklajenih z našimi prednostnimi, pardon, nalogami do konca mandata te komisije, do konca letošnjega leta. In kot sem na začetku dejala, računamo na belgijsko predsedstvo, da bo pred evropskimi volitvami pohitelo z zakonodajnimi postopki evropskih aktov.

Dovolite mi, da naštejem le nekaj ključnih. Za spodbujanje konkurenčnosti našega gospodarstva je zelo pomembno, da sklenemo dogovor o aktu o neto ničelni industriji. Nadalje moramo preučiti vse možnosti za uresničitev zelenega dogovora oz. zelene strategije za rast in konkurenčnost Evrope. Na Evropski komisiji smo prepričani, da moramo v dobro te in vseh naslednjih generacij ostati neomajni tudi v naših prizadevanjih za pravičen zeleni prehod. Prihodnji mesec bi morali tako doseči dogovor o ključnih podnebnih in okoljskih zakonodajnih predlogih. Meseca februarja bomo morali tudi opraviti razpravo o ceni doseganja podnebnih ciljev za leto 2040, marca pa bo na mizi strategija o boljši zaščiti Evrope pred posledicami podnebnih sprememb, zlasti posledice suš in poplav, in s slednjim ima žal tudi Slovenija slabe in žalostne izkušnje. Zaključiti je treba tudi reformo ekonomskega upravljanja. Pomembno je namreč, da nova pravila stopijo v veljavo še pred zaključkom mandata tega parlamenta. To bo namreč omogočilo državam članicam, da bodo ta pravila uporabile že pri svojem fiskalnem načrtovanju za prihodnje leto. Na belgijsko predsedstvo računamo tudi pri nadaljnjem delu na letnem poročilu o notranjem trgu in konkurenčnosti ter pregledu stanja na tem področju; gospa veleposlanica je že omenila, da gospod Enrico Letta ter gospod Mario Draghi pripravljata ključni poročili o prihodnosti notranjega trga in o prihodnosti evropske konkurenčnosti. Tukaj bi vas vse skupaj rada obvestila, da v okviru priprave tega omenjenega poročila gospod Draghi obiskuje države članice in če bo prišel tudi v Slovenijo, bi skupaj z vami preučili možnost srečanja tudi s poslankami in poslanci Državnega zbora, tako da bomo videli.

Naj hitro nadaljujem naprej. Veseli me, da belgijsko predsedstvo zelo visoko na agendo postavlja socialne in zdravstvene zadeve. Kar se tiče socialnih zadev, pozdravljamo razpravo o medinstitucionalni deklaraciji o socialni Evropi in se veselimo vrha socialnih partnerjev v Duchess. Glede zdravstva pa je treba delati na dveh ključnih zahtevah, ki sta zelo pomembni za naše državljane in državljanke. Pomembno je tudi uvajati nadaljnje ukrepe za preprečevanje pomanjkanja zdravil in za vzpostavitev evropske zveze za kritična zdravila ter hkrati napredovati z reformo evropske zakonodaje na področju farmacije. Gospa veleposlanica je tudi že omenila, da je bil meseca decembra sprejet politični dogovor o novem Paktu za migracije in azil, vendar moramo nadaljevati še z nadaljnjimi zakonodajnimi koraki ter z implementacijo. Dokončati je treba tudi nekaj pomembnih trialogov, ki bodo okrepili našo zakonodajo s tega področja, na primer Zakonik o schengenskih mejah in posodobitve direktive EU o rezidentih za daljši čas. Poleg tega na komisiji pozdravljamo tudi zavezanost belgijskega predsedstva k nadaljevanju procesov na področju vladavine prava. Nadejamo se tudi, da bi bil lahko sprejeti dogovor o direktivi o preprečevanju nasilja nad ženskami in domačega nasilja. Ena ključnih nalog pa seveda je, Belgija bo aktivno delovala pri sprejetju strateške agende za obdobje 2024-2029, ki bo ključna za prednostne naloge prihodnje komisije.

Torej, da zaključim. Pod belgijskim predsedstvom bomo nadaljevali tudi tesno sodelovanje z našimi partnerji pri nudenju neomajne podpore Ukrajini v vojni proti ruski agresiji ter pri iskanju dolgotrajnega miru na Bližnjem vzhodu. Belgija torej prevzema predsedovanje v zelo nemirnih in za Evropo ključnih časih. Na Evropski komisiji in njenem predstavništvu v Ljubljani bomo zato Belgiji stali tesno ob strani in računate lahko na vso našo pomoč in podporo. Veselim se že nadaljnjega sodelovanja tako z belgijskim predsedstvom, pa tudi z Državnim zborom v okviru belgijskega predsedovanja. Hvala lepa.