Govor

Hvala lepa, predsednik. Spoštovane kolegice in kolegi, tudi v mojem imenu lep pozdrav! Začenjam 62. sejo Odbora za zadeve Evropske unije, ki jo bom vodil po pooblastilu predsednika odbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Zoran Mojškerc, Andrej Kosi, Franc Breznik, Janez Žakelj. Imamo pa tudi nekaj pooblastil in na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Dušan Stojanovič nadomešča Gašperja Ovnika, mag. Dean Premik nadomešča mag. Almo Intihar, Bojan Čebela nadomešča Lucijo Tacer.

Naj na začetku tudi sam lepo pozdravim vse povabljene, ki ste danes z nami, še posebej njeno ekscelenco gospo Vermeulen, veleposlanico Kraljevine Belgije v Republiki Sloveniji, to je države članice, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, ter dr. Jug Jerše, vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSEDSTVA KRALJEVINE BELGIJE SVETU EVROPSKE UNIJE V ČASU OD 1. JANUARJA DO 30. JUNIJA 2024.

Prednostne naloge belgijskega predsedstva so objavljene na spletni strani belgijskega predsedstva Svetu Evropske unije (povezava nanje vam je bila posredovana na sklicu današnje seje).

Najprej dajem besedo njeni ekscelenci, gospe Karlin Vermeulen, veleposlanici Kraljevine Belgije v Republiki Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge belgijskega predsedstva Svetu za prvo polovico letošnjega leta.

Spoštovana veleposlanica, beseda je vaša, izvolite.