Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, dragi gostje, vabljeni! Začenjam 52. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani, od katerih sem prejel opravičila: Jernej Vrtovec, mag. Matej Tonina in Franc Breznik. Na seji pa s pooblastili sodelujejo naslednje poslanke in poslanci: Andrej Hoivik, ki nadomešča Evo Irgl, Bojan Čebela nadomešča Lucijo Tacer, Tomaž Lah nadomešča Tamaro Vonta, Rado Gladek nadomešča Janeza Janšo in mag. Rastislav Vrečko nadomešča Eleno Grgurevič.

Pozdravljam goste, ki ste danes tukaj z nami, še posebej njeno ekscelenco, gospo Vermeulen, veleposlanico Kraljevine Belgije v Republiki Sloveniji. Hkrati se vam tudi zahvaljujem za prijetno in sladko presenečenje. Seveda pozdravljam tudi dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in tudi državno sekretarko.

Na sejo so bili povabljeni tudi predstavniki Urada predsednice Republike Slovenije, Kabineta predsednika Vlade, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Državnega sveta ter poslanke in poslance iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu.

Naj omenim, da je na današnji seji zagotovljeno simultano tolmačenje iz angleškega v slovenski jezik in obratno.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Besedo predajam gospodu Andreju Hoiviku, podpredsedniku Odbora za zadeve Evropske unije. Gospod Hoivik, izvolite.