Govor

Lep pozdrav, spoštovane kolegice, spoštovani kolegi. Naj vam uvodoma povem, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve Evropske unije gospoda Franca Breznika kot podpredsednik odbora danes vodil jaz in s tem pričenjam 63. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. To so: gospod Zoran Mojškerc, gospod Franc Breznik, gospod Andrej Kosi. In še par pooblastil imam tu: gospod mag. Dean Premik nadomešča ... Se opravičujem, gospa mag. Alma Intihar nadomešča ... Se opravičujem, malo sem iz forme. Petek je pa sneg je zunaj. Torej gospod mag. Dean Premik nadomešča mag. Almo Intihar, gospod Bojan Čebela nadomešča kolegico Lucijo Tacer in gospod Dušan Stojanovič nadomešča gospoda Gašperja Ovnika. Se opravičujem še enkrat za lapsus.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni: poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam.

In prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora, dne 17. 1. pa ste prejeli tudi obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako se dnevni red seje razširi z naslednjo točko: A1., in to je Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi instrumenta za reforme in rast za zahodni Balkan. To razširitev določa 154. člen Poslovnika Državnega zbora. Določen je torej takšen dnevni red današnje seje odbora kot ste ga prejeli s sklicem in s to razširitvijo.

In prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI INSTRUMENTA ZA REFORME IN RAST ZA ZAHODNI BALKAN.

Gradivo k 1. točki smo prejeli od Vlade 16. 1. k 1. in, 2. točki pa 11. 1. na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo gradiva 1., k A1. točki v Državnem zboru je 26. 1., k 1. in 2. točki pa danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

In sedaj prosim državno sekretarko gospo Sanjo Štiglic na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti predlog stališča Republike Slovenije. Spoštovana državna sekretarka, izvolite.