Govor

Marko Lotrič

Hvala lepa za besedo, predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani predstavniki Vlade in drugi prisotni!

Najprej bi se vam res rad zahvalil za to povabilo, ne glede na to, da je predstavnik Komisije Državnega sveta za državno ureditev že predstavil njeno mnenje, se mi zdi pomembno, da dodam še nekaj pojasnil v zvezi z našim stališčem glede zakonodajne iniciative, ki jo obravnavate danes. Pa tudi zakonodajne iniciative, ki jo je, kot je omenil že kolega državni svetnik Rajko Fajt, v zakonodajno proceduro vložil Državni svet.

Državni svet je svojo zakonodajno iniciativo pripravil ob zavedanju, da našo družbo sestavlja pester spekter družbenih skupin in posameznikov, katerih pravica je ne glede na njihove specifične osebne okoliščine treba spoštovati, jim jih zagotavljati in tudi pomagati udejanjati, če tega ne zmorejo sami. Nujno je, da pravice, ki jih poleg naše nacionalne zakonodaje določajo konvencije in druge mednarodne pogodbe, vestno in brez izjem tudi uresničujemo, še zlasti, če smo k njim kot država pristopili in jih tudi ratificirali. Slednje med drugim velja tudi za Konvencijo o človekovih pravicah. Konvencijo o pravicah invalidov. In prav določbe te konvencije so Državni svet vodile k pripravi zakonodajne iniciative. Pri njeni pripravi smo sledili pobudi nevladnih organizacij, ki zastopajo interese invalidov, oseb z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi. Kot je že omenil kolega Rajko Fajt, smo intenzivno sodelovali, se z njimi usklajevali in besedilo tudi v celoti uskladili z Zvezo za cerebralno paralizo, Zvezo Sonček, Zvezo Sožitje, z Zavodom RISA in Društvom za kulturo inkluzije. Našemu predlogu zakona sta podporo izrekla tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in Svet za invalide Republike Slovenije. Z zavedanjem, da bi bilo diskriminacijo oseb z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi nujno odpraviti, ne glede na predlagatelja, smo med iskanjem podpore našemu predlogu zakona seznanili interes poslanskih skupin, da bi bilo smiselno vsebino predloga zakona, ki ga obravnavate danes, dopolniti na način, da bi v večji meri sledil rešitvam iz našega predloga. Izredno nas veseli, da ste vse poslanske skupine pokazale pripravljenost na iskanje skupnih rešitev, in da ste nas pri tem sprejeli kot enakopravnega partnerja. Vsekakor smo se na naši strani potrudili s pogovori in usklajevanji na vseh straneh doprinesli h končni rešitvi, ki jo boste, upam, danes v okviru glasovanj o predloženih amandmajih tudi potrdili. Menim, da smo dolžni diskriminacijo z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi odpraviti in jim zagotoviti pravice, ki jim jih zagotavljata tako mednarodna konvencija kot Ustava in to v celoti. Za Državni svet je bistveno, da se z amandmaji v predlog zakona vnese tudi pasivno volilno pravico, da se uredi vprašanje v zvezi z volitvami v Državni svet, in da se ustrezno opredeli pravica do pomočnika osebi, ki bo v volišču potrebovala pomoč.

Upam, da bomo na koncu današnje seje vsi, ki smo bili del te zgodbe, lahko ponosni na končni rezultat in tako pomemben dosežek. In za konec, hvala lepa vsem poslankam in poslancem, svetnikom in svetnicam ter strokovnim službam Državnega zbora in Državnega sveta za konstruktivno sodelovanje pri pripravi novele zakona. Hvala lepa.