Govor

Vse člane članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 16. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Lenart Žavbi nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razrešitev oz. za umik zadeve, je določen dnevni red seje kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo tako na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VOLITVAH V DRŽAVNI ZBOR, ki ga je državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Terezo Novak in je bil dne 6. 12. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na seji dne 12. 12. 2023 na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe, priporočila Zagovornika načela enakosti in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavnici predlagatelja predloga zakona (poslanki Tereza Novak in mag. Urška Klakočar Zupančič), potem Ministrstvo za javno upravo, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Dodatno smo k tej točki vabili še Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, gospoda Marka Lotriča (predsednika Državnega sveta) in Miha Lobnika (Zagovornika načela enakosti).

Amandmaje je v poslovniškem roku do 11. januarja 2024 vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. Predloge za amandmaje odbora je danes predložila Tereza Novak in ste jih prejeli na mizo.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Kdo temu predlogu nasprotuje? Če ne, besedo sedaj predajam vabljenim na sejo.

Želi predstavnica predlagatelja predloga zakona podati dopolnilno obrazložitev k členu predloženega zakona? (Da.) Gospa poslanka Tereza Novak, imate besedo.