Govor

Najlepša hvala.

Sedaj odpiram razpravo med poslankami in poslanci. Najprej bi sam razpravljal, pa bom samo uvod, samo par vprašanj, potem pa dajem besedo naprej.

Nimam nobenih vprašanj iz samega poročila, gospa direktorica, zaradi tega, ker mislim, da je poročilo jasno, ja, razumem, tudi odziv je bil, če sem prav razumel Računsko sodišče, ni bil niti potreben. Gre pač za sistem, ki je utečen skozi celotno zgodovino ZZZS oziroma že dalj časa in tukaj ne vidim nobenih težav, bi imel pa na splošno par vprašanj.

Vi ste dejali, učinkovitost zdravstvenega sistema je potrebno izboljšati. Jaz se samo sprašujem, koliko je to sploh odvisno od ZZZS, se pravi, učinkovitost zdravstvenega sistema je treba izboljšati. Vemo, kakšno je delovanje ZZZS, vemo kako je sestavljena skupščina, na zelo zakompliciran način, ampak tudi Vlada v tej skupščini nima škarij in platna, da bi lahko rekla, okej, kajne, mi bomo pa tukaj ZZZS pomagali, ker vemo, kako imamo zakompliciran skupščinski sistem ZZZS -ja in da nima Vlada in ne zakonodajna veja oblasti, ta Državni zbor, pri ureditvi na primer sistema delovanja ZZZS, nima, se pravi, ključnih vzvodov, na kakšen način se lahko ta sistem potem takem izboljša. Torej, ali je to naloga na eni strani zakonodajne veje oblasti, izvršilne veje oblasti, izboljšanje, se pravi, kot ste dejali, zdravstvenega sistema, učinkovitosti, ali je to naloga samega ZZZS. Če je to naloga ZZZS, vemo, da tukaj Vlada in zakonodajna veja oblasti imajo pičle možnosti, da se lahko to izboljša, glede na sestavo skupščine.

Druga stvar, dejali ste, dostopnost do zdravstvenih storitev je treba dvigniti, s tem se, mislim, da vsi strinjamo in absolutno, kajne, čakalne vrste. Jaz mislim, da poslušam že od leta 2014, da ne vemo, koliko je dejansko čakajočih, da te številke niso točne. Pa mi povejte, če poslušamo to že enih 10 let, kdo je tisti, ki lahko to končno prečisti? To se zdaj zaenkrat ni zgodilo pod nobeno vlado, da se bo to prečistilo, pod nobenim direktorjem NIJZ-ja se ni zgodilo in pod nobenim direktorjem ZZZS-ja, če bomo samo govorili, bomo to prečistili, da točno dobimo, kdo čaka. Jaz mislim, da vsakdo, ki čaka nad dopustno dobo, je nesprejemljivo. Imamo točen pregled in pravilnike, koliko časa je dopustno, koliko ni dopustno, iz ene storitve, se pravi, se pride takoj na vrsto, za druge ne, ampak, da ne bo pomote, imamo ene stvari, ne vem, če smo, se spomnite, ko smo poslušali generalnega direktorja UKC-ja tukaj, imamo ene stvari, ki so urgentne, res top, kajne, v tej državi; dostopnost urgence, operacij, pa tako naprej, imamo res vrhunsko urejeno, imamo pa ene stvari, ki se čaka pa leta in nam jih ljudje pošiljajo na službene maile, se pravi, ne vem, pregled, operacija kolka, pregled tega, onega, kajne, pride tam, da ne govorimo o zobozdravstvenih storitev, pa nam pošiljajo datume 2025, pa tako naprej. A veste, to, to ljudi vrže s tira in potem se resno sprašujem, v kakšni državi živimo, ker jaz mislim, da smo dovolj bogata država, da nihče ne sme čakati, ne vem, za katerokoli zdravstveno storitev, za katerokoli, več kot 3 mesece. Če pa je treba to prečistiti, pa mi vi povejte, kot generalna direktorica, kdo je tisti, ki lahko to prečisti, seznam čakajočih, ker to venomer poslušamo, pa dajmo enkrat za vselej razčistiti v naslednje pol ure.

Aha še ena stvar in z vami se strinjam, v tako velikem sistemu, ste dejali, je potrebno načrtovanje. Absolutno je ZZZS zelo velik konglomerat, imate par tisoč zaposlenih, ogromno, ogromno stvari in dejali ste naprej, kakšne standarde si lahko privoščimo. Jaz mislim, da Slovenija si lahko privošči najboljše, največje standarde, da imamo pač dovolj visoke proračune, dovolj dobre plače, da lahko si privoščimo dobre standarde. Zakaj je to sploh vprašanje? Jaz mislim, da tukaj vprašanja ni. Glede na našo razvitost, mislim, da imamo že zdaj visoke standarde pri ponujanju zdravstvenih storitev, da pa ni tukaj vprašanje, kakšne ampak najboljše mora biti venomer odgovor, kajne in pri tem je potrebno se pa združiti različne stebre zdravstvenih institucij in zagotavljati te najboljše, najboljše standarde.

Torej najlepša hvala. Jaz sem s tem končal.

Odpiram diskusijo naprej, tukaj sem videl roke med poslanci. / oglašanje iz dvorane/ Ženske prednost, v redu.

Gospa Monika Pekošak, izvolite.