Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, začenjam 8. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku naj povem, da nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolega Lenarta Žavbija bo danes nadomestil kolega Jernej Žnidaršič, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Vse navzoče vas lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O RAZVELJAVITVI UREDBE ŠTEVILKA 524/2013 TER SPREMEMBI UREDB 2017/2394 IN 2018/1724 V ZVEZI Z UKINITVIJO EVROPSKE PLATFORME ZA SRS.

Gradivo k prvi in 2. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 14. decembra 2023, k 3. točki pa 21. 12. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Skrajni rok za obravnavo vseh teh predlogov stališč v Državnem zboru je danes.

Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnem delovnem telesu, slednji ga je obravnaval na 13. seji 10. januarja 2024 in sprejel mnenje, ki smo ga prav tako tudi prejeli.

Sedaj bom prosil državnega sekretarja, gospoda mag. Dejana Židana, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti predlog stališča Republike Slovenije. Izvolite, mag. Židan.