Govor

Janez Pirc

Hvala lepa, predsedujoča, za besedo.

Lepo pozdravljam vse poslanke in poslance!

(Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Janez Pirc, direktor.) Na tem mestu bi se zahvalil za povabilo, kot zbornica, ki zastopamo vse kmete in lastnike gozdov, kmetijskih zemljišč. Seveda je med našimi člani tudi ta informacija, se pravi, podajanje nepravih informacij, kot je predhodnik že povedal, bilo veliko vznemirjenje, zato smo pač se odzvali, poslali pisno. Jaz bi samo par točk izpostavil v tem.

Veliko stvari je bilo že letos povedanega. Kar se tiče gozdnatosti, se ne bom ponavljal. V bistvu imamo ogromno lastnikov gozdov. Z našimi gozdovi se v bistvu premalo upravlja, oz. premalo izkorišča. In kar se tiče uporabe imenovane prepovedi uporabe ali pa kakršnokoli omejevanje lesne biomase je nesprejemljivo s tega vidika, če želimo mi za dobro naših gozdov in naše Slovenije, predvsem pa lastnikov, ker je to velik ekonomski element, ne samo na podeželju, predvsem v kmetijstvu, gozdarstvu, zelo veliko kmetij je od tega odvisnih, se preživlja, pa tudi sektor je pomemben, ki se ukvarja z lesom. Veliko nas je besed in pa strategij, kako bomo izkoriščali slovenski les. In naša industrija in s tem kakršnimkoli omejevanjem, ne bi se spuščal v detajle, predvsem pa želim povedati, da je poleg ekonomskega in socialnega vidika pomemben tudi okoljski vidik. Lesna biomasa iz domačih gozdov je ogljično nevtralni energent. Za razumevanje tega ogljičnega cikla gozdov je pomembno vedeti, da gozdovi niso neomejen ponor ogljika in da povzročajo stari gozdovi neto izpuste ogljikovega dioksida. In ob upoštevanju dejstva, da se slovenski gozdovi starajo, bi bilo torej smiselno, da se spodbuja večji posek, da se več opravlja, več seka v naših gozdovih. Žal temu ni tako. Se pravi, da bo potrebno na področju svetovanja in pa javnih služb v gozdarstvu narediti tudi nekaj, kar je bilo včeraj povedano, nekaj več na tem področju, da se lastnike spodbuja in pa organizira v okviru naših služb. Pri tem se trudimo in delamo z lastniki gozdov in si želimo več tega tudi na splošno. Res pa je, da je posestna struktura v gozdarstvu zelo, zelo majhna in samo nekaj več kot 50 tisoč lastnikov gozdov je takih, ki imajo več kot deset hektarjev. Se pravi, da lahko nekaj resno tudi upravljajo s tem. Dodal bi samo še to, da v bistvu, če kurimo z lesno biomaso z ustreznimi novejšimi kurilnimi napravami, ki imajo visoke izkoristke, se pravi, kar se tiče prašnih delcev in tega, lahko obravnavamo kot čisto gorivo. Tako da stališče Kmetijsko gozdarske zbornice, ki zastopamo svoje člane, je, da je vsakršno omejevanje ali pa črtanje nesprejemljivo z našega vidika, ko govorimo o lesni biomasi.

Tako bi na tem vztrajal in še enkrat poudaril, da želim, da najdemo skupen jezik. Predvsem pa glede na to, da imamo ogromno gozda, da se nam kmetijska zemljišča zaraščajo, na drugi strani se nam najboljša kmetijska zemljišča pozidavajo. Vemo, da je nekje nujna infrastruktura in ima prednost, tega se tudi zavedamo, ampak vsekakor je skrb za lesno biomaso vseh nas. Hvala.