Govor

Hvala lepa, Blaž Cvar, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije. Spoštovani vsi prisotni, spoštovani poslanci, spoštovana predsedujoča.

Zdaj, najprej to, da kar se tiče ekologije zelenega prehoda, mislim, da tu nihče ne more trditi, da gre kdorkoli v napačno smer. V Obrtno podjetniški zbornici si že leta prizadevamo in promovirati in spodbujati ekološko rabo, delo na vseh nivojih, certificiranje naših obrtnikov, podjetnikov na način, da smo v pravi smeri in seveda ko govorimo o spodbudah za to področje, je včasih edino težko enostavnemu malemu obrtniku podjetniku priti do teh spodbud, ker smo včasih malce preveč zavili vse skupaj v neko administrativno, bi rekel, obliko. Danes tukaj moram reči, da sem kar malce zmeden, ker poslušam dve povsem nasprotujoči si razlagi tematike. Zdaj, kdo ima prav, jaz moram reči nekaj, ne ustaviti norosti zelenega prehoda ni edino vprašanje v tej državi. Gospodarstvo se že dlje časa sprašuje, kakšne norosti vse skupaj, vsi skupaj oziroma sploh gospodarstvo, prenaša. Zdaj, videli smo kako nesmiselne zakone pod pritiskom časa sprejemamo. In tukaj se sprašujem ali je tudi tukaj potrebno na takšen način, brez razlage, ki nas pomiri, kajti tukaj danes poslušam, prvič, mi smo se sami trudili priti do teh razlag, iskali smo načine in poti. Ali nismo vredni, bi rekel, te razlage na tak način, da tukaj sploh ne bi, bi rekel, se sestajali zaradi, bi rekel, tega, ker se sprašujemo kam spet gremo, v katero smer, ali je to sploh potrebno. In na koncu koncev potem iščemo tudi rešitve pri referendumu ali pa, da bomo rekli, dajmo glas ljudstvu. Ali je to potrebno? Mislim, da ne.

Skratka, kot smo včeraj govorili na posvetu o morebitni davčni reformi in so strokovnjaki s tega področja, tudi iz vašega, strokovnjaki iz vašega strateškega sveta, da ne bo pomote, tukaj ni nobene politične obarvanosti bilo, smo ugotovili, da pravzaprav hitimo na nekaterih področjih, sploh pa na tem, ki je tako pomemben in mislim, da res je potrebno včasih malce bolje premisliti. Sploh pa komunikacija z javnostjo je večkrat neprimerna in potem smo vsi skupaj pod pritiskom tistih, ki napačno razumejo določene spremembe, ki morebiti imajo nek smisel.

Tako, da zdaj če bom kar konkreten okoli kurjave, jaz mislim, da tukaj smo dobili kar nekaj ogorčenih pozivov članov, ki se ukvarjajo z lesom in bom se pustil še bolje informirati, sploh po današnji predstavitvi kaj je res in kaj ni. Ko pa govorimo o novem načinu omrežnine, bi pa že na podlagi današnje predstavitve, ravno naslednji teden se bomo o tem bolj podrobno pogovarjali in se bomo pravzaprav sestali na to temo, da se pustimo podučiti, bi pa že kar na podlagi današnje predstavitve imel pomisleke glede tega, da dejansko v času, ko mali poslovni odjem najbolj intenzivno dela, vi ste na svojih delovnih mestih zjutraj od 7. do 14. ure, mi pa ravno v tem času najbolj delamo, tukaj pa vidim, da je to tisti čas, ko je čas visoke tarife. Tako da morda, če drži to, da tudi mali poslovni odjem ne bo trpel višje omrežnine, potem se bom pustil torej še dodatno informirati. Ampak po tem, kar je tukaj predstavljeno, temu ni tako.

Vsekakor pa, glejte, jaz res prosim, da poskušamo najti na vseh področjih sprejemanja takšnih ali drugačnih odločitev, odločitve v smeri, ki ne dodatno obremenjujejo, dajte imeti v mislih, ne, ne samo, bi rekel, najbolj številčnih, ampak odjemalcev, ampak tudi, bi rekel, gospodarstvo oziroma tisti del gospodarstva, ki je posebej ranljiv. Spomnite se v času gospodarske krize, kdo je še lahko polnil državni proračun, ko ga gospodarska kriza ni tako hudo prizadela in na podlagi koga smo lahko preživeli tisto krizo? Torej, dajmo se odločati konstruktivno, dajmo vendarle posvetiti malce več časa razpravi. Vsekakor pa na podlagi tega, da se pogleda en sistem v eni državi, ki je popolnoma drugače, bi rekel, organizirana, ima popolnoma drugačno gospodarstvo, ekonomija je popolnoma drugačna, govorim o Španiji na podlagi katere se je pač sestavil ta model obračunavanja vendarle morda skupaj z nami lahko najdemo morda še bolj prilagojen in boljši model.

Hvala lepa za pozornost.