Govor

Spoštovana predsedujoča, spoštovani predsednik Vlade, ministrski zbor, spoštovane kolegice in kolegi! Kmetijske politike niso postranega pomena, čeprav imamo velikokrat občutek, da resor kmetijstva, gozdarstva in prehrane potisne na rob in se ga večkrat dojema kot resor, ki nima bistvene teže in vloge in v Poslanski skupini Socialnih demokratov tukaj menimo drugače. Kmetijsko ministrstvo je po mnenju SD eno najpomembnejših, najpomembnejših ministrstev politike in ukrepi, ki jih pripravljamo in oblikujejo na tem ministrstvu, se še lahko dotikajo vsakega človeka, vsakega izmed nas. Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in naravo varstva. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja. V zadnjih dneh so nekatere evropske prestolnice zaradi nezadovoljstva z vladnimi politikami ohromili kmetje, ki zahtevajo več posluha, predvsem pa ukrepov, ki jim vsakodnevnega dela ne bo še dodatno oteževala, ampak jih tudi spodbujala. Na podoben način so svoje nezadovoljstvo aprila letos izkazali tudi slovenski kmetje, ki jim Socialni demokrati sporočamo, da jih slišimo in razumemo.

Spoštovana bodoča ministrica! V SD pričakujemo, da boste tudi vi slovenskim kmetom ponovno prisluhnili, kar pa naj se ne odraža samo z besedami, pač pa s skupno pripravo zakonov in ukrepov, ki bodo slovensko kmetijstvo podprli. V to nikakor ne dvomimo, tudi sam ne. Kmetje in kmetijstvo so temelj naše družbe, so tisti, zaradi katerih imamo polne trgovske police, in tisti, zaradi katerih lahko jemo domačo, lokalno in zdravo prehrano. Vse to pa nikakor ni samoumevno. Podnebne spremembe, vremenske ujme, suše, nestabilnost svetovnih trgov in visoke cene energije, vdor in pritiski tujih poceni živil vprašljive kvalitete, vse to so dejavniki, s katerimi se vsakodnevno soočajo kmetje in kmetice, ki vestno opravljajo svoje poslanstvo. V Poslanski skupini Socialnih demokratov menimo, da je skrajni čas, da izzivom kmetijstva namenimo več pozornosti in energije, torej to, kar si kmetijstvo slovensko zasluži.

Spoštovana kandidatka Mateja Čalušić je zaslišanje na matičnem odboru prestala, danes pa bo na glasovanju tudi dokončno potrjena kot ministrica za kmetijstvo. S tem se težko in zahtevno delo šele začenja. Izzivi so veliki in zahtevni, časi pa nepredvidljivi, zato vam Socialni demokrati, spoštovana kandidatka, sporočamo, da bomo pri iskanju in oblikovanju rešitev še naprej sodelovali tvorno. Vam in vaši ekipi pa želimo uspešno delo. Hvala.