Govor

mag. Dejan Židan

Hvala, gospa predsednica.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, lep pozdrav ostalim prisotnim!

Dovolite, ker smo prvič v letu 2024 skupaj, da vam vsem zaželim eno prijetno, srečno in uspešno ter mirno leto 2024!

Predlog uredbe, ki je pred vami, je v resnici dosti enostaven. Evropska komisija predlaga, Vlada to podpira in tudi prosimo za vašo podporo, da ukinemo en mehanizem, ki na leto stane 500 tisoč evrov, od njega pa ni nobene koristi. Namreč, leta 2013 je bila sprejeta uredba o alternativnem reševanju sporov, oziroma ta platforma, ki je leta 2016 večjezično na ravni Evropske unije tudi zaživela, tako da ni zaživela. Ljudje te platforme ne uporabljajo. Recimo, če pogledamo slovenski primer. Mi dobimo podatek, da se letno skuša nekih 10 sporov rešiti preko te platforme, ne dobimo nobenega podatka, da je bil kakršen koli spor uspešno rešen, ker platforma tega niti ne omogoča. Tisto, ko se pa pogovarjamo potem z drugimi izvajalci, pa vsi govorijo o negativni izkušnji in nimamo nobenega primera, ki bi ga mi zaznali, da je bil sistem uspešno uporabljen.

To seveda ne pomeni, da v Sloveniji ne deluje izvensodno reševanje sporov. Zakaj? Zato, ker imamo v bistvu to, ta sistem, ki deluje. Na letni ravni se v sistem slovenskega reševanja sporov vključi kakšnih 220 sporov. In trenutno poročanje je, da od tega jih 60, od 60 recimo primerov se reši torej na alternativni način, brez tega, da se gre na sodišče, ostalo pa se potem postopki nadaljujejo.

Tisto kar je mogoče pomembno, da povem, da s tem, ko Evropska komisija predlaga, Vlada pa tudi podpira, da se mehanizem, ki na letini ravni stane pol milijona evrov, ukine. To seveda ne pomeni, da Evropska komisija gre korak nazaj, namreč, trenutno potekajo pogajanja na ravni Evropske unije o direktivi, o spremembi direktive o alternativnem reševanju potrošniških sporov. Ta direktiva sprememba bo omogočila, da se bodo nekatere dobre izkušnje slabo delujočega sistema uporabile, da se bodo pa povzele tudi uspešne prakse v posameznih državah in bo potrošniku kljub vsemu na razpolago tudi to varstvo, če ga bo želel uporabiti.

Torej, Vlada vam predlaga, da podprete stališče, da se mehanizem, ki ne deluje, ukine in da s tem na ravni Evrope privarčujemo pol milijona evrov.

Hvala.