Govor

Spoštovani članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spoštovana kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in tudi ostali navzoči, prav lepo vas pozdravljam!

Glede na to, da imamo letos prvič ta odbor, vam tudi želim vse dobro v letošnjem letu, našim kmetom, ki nas gotovo zdaj poslušajo, pa dobro letino.

Bom kar začela torej s 26. nujno sejo našega odbora.

Obveščam vas, da danes nadomeščajo naše redne člane oziroma člane naslednji poslanke oziroma poslanci: Darko Krajnc nadomešča Dejana Süča, Jani Prednik nadomešča Damijana Zrima in Andreja Rajbenšu nadomešča našo podpredsednico Matejo Čalušič, ki je danes pred nami kot kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje, to je bilo 5. februarja letos, ste prejeli naslednji dnevni red: Predstavitev Mateje Čalušić, kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen tako, kot ste ga prejeli s sklicem.

Torej zdaj prehajamo na 1. TOČKO - in edino točko današnje seje - PREDSTAVITEV MATEJE ČALUŠIĆ KOT KANDIDATKE ZA MINISTRICO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO.

Predlog navedene kandidatke za ministrico je odboru Državnega zbora posredovala predsednica Urška Klakočar Zupančič, njej pa seveda predsednik Vlade. Del gradiva z dne 4. januarja je objavljen na spletni strani Državnega zbora, preostali del pa ste zaradi varstva osebnih podatkov sprejeli v varovani program sistema UDIS. Na sejo odbora je bila torej vabljena Mateja Čalušić, ki je predlagana za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in se bo v skladu s 112. členom Ustave Republike Slovenije ter prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora predstavila matičnemu odboru, torej Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot pristojnemu delovnemu telesu in seveda bo odgovarjala na vprašanja članov in članic odbora.

Na podlagi predstavitve bo odbor v skladu s prvim odstavkom 231. člena poslovnika sprejel mnenje o ustreznosti kandidatke, ki ga bom v roku, kot ga določa Poslovnik, poslala predsednici Državnega zbora in seveda predsedniku Vlade. In zdaj dajem za uvodno predstavitev besedo kandidatki, Mateji Čalušić. Izvoli, beseda je vaša ali pa tvoja, bom rekla, glede na to, da si naša kolegica. Verjetno te lahko tikamo, če pa želiš tudi obratno? Torej, spoštovana Mateja Čalušić, beseda je tvoja, da se nam predstaviš kot kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.