Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vabljeni na sejo, ostali prisotni, vsi lepo pozdravljeni! Vsem še enkrat zaželim srečno, zdravo, uspešno in predvsem mirno novo leto ter prihodnost! Tako začnimo z nekim pozitivizmom v tem letu.

Začenjam 36. nujno sejo odbora.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti gospod Jernej Vrtovec. Kot nadomestni člani, članice odbora pa s pooblastili sodelujejo: namesto Jerneja Žnidaršiča mag. Rastislav Vrečko, namesto Franca Breznika Andrej Kos in namesto Suzane Lep Šimenko Tomaž Lisec.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POBUDA VZAJEMNE ZDRAVSTVENE ZAVAROVALNICE DVZ IN DRUGIH ZA OCENO USTAVNOSTI PRVEGA, DRUGEGA, TRETJEGA IN ČETRTEGA ODSTAVKA 1. ČLENA, PRVEGA, DRUGEGA IN TRETJEGA ODSTAVKA 18. ČLENA, DRUGEGA ODSTAVKA 19. ČLENA, TRETJEGA ODSTAVKA 22. ČLENA, 24. IN 26. ČLENA ZAKONA O STATUSNEM PREOBLIKOVANJU VZAJEMNE ZDRAVSTVENE ZAVAROVALNICE DVZ, PREDLOG ZA ZAČASNO ZADRŽANJE IZPODBIJANIH DOLOČB.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 3. 1. 2024 posredovalo pobudo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice DVZ Ljubljana in drugih za oceno ustavnosti, ki je označena z varstvom podatkov, in določilo sedemdnevni rok za odgovor Državnega zbora glede predloga za zadržanje izpodbijanih določb.

Odboru sta bili v zvezi s predlogom za zadržanje izpodbijanih določb posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe. Za to so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu s 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za finance in pa Zakonodajnopravna služba. Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča z dne 3. 1. 2024, varstvo podatkov, mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 9. 1. in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 9. 1. 2024. Prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Lenči Arko Fabjan. Izvolite.