Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci!

Vsi vabljeni in prisotni prav lepo pozdravljam na današnji seji odbora!

Pričenjamo 25. nujno sejo odbora Državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in 2. odstavka 48. člena Poslovnika.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: poslanka Jelka Godec in predstavnik italijanske in madžarske narodne skupnosti. Medtem ko pa na seji današnji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujeta dve poslanki in sicer Jožica Derganc, ki nadomešča poslanko Vero Granfol in poslanka mag. Nataša Avšič Bogovič, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija.

Prehajamo na določitev dnevnega reda današnje seje, in sicer s sklicem seje 4. decembra 2023 ste prejeli predlog dnevnega reda seje. In sicer bomo očitno imeli malo, malo glasbene spremljave. Skratka, 1. točka - Zahteva Računskega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti prvega odstavka 31. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter 2. točka - Predlog Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, nujni postopek. Do pričetka seje torej nismo dobili predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, zato je dnevni red določen, kot je bil s sklicem.

Naj ob tem še povem, da poslanka Nataša Sukič nadomešča poslanca Miho Kordiša.

Prehajamo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA RAČUNSKEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI PRVEGA ODSTAVKA 31. ČLENA ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU.

Gradivo z dne 5. septembra 2023 je objavljeno v sistemu UDIS in smo ga vsi člani in članice odbora prejeli, ob tem pa je tudi na spletnih straneh Državnega zbora objavljeno mnenje Zakonodajno-pravne službe in tudi mnenje Vlade.

K 1. točki so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za zdravje in Zakonodajno-pravne službe. In zato sprašujem, ali želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe? (Da.)

Izvolite, ga. Lenča Arko Fabjan, beseda je vaša.