Govor

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, vsi vabljeni na današnji seji odbora, lep pozdrav! Pričenjamo 26. nujno sejo Odbora Državnega zbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: mag. Bojana Muršič, član Poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža, poslanka Jelka Godec, mag. Karmen Furman, Zvonko Černač, Alenka Jeraj in mag. Dejan Kaloh. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: mag. Darko Krajnc, ki nadomešča poslanca Roberta Janeva, Nataša Sukič, ki nadomešča poslanca Miho Kordiša, dr. Martin Premk, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija in Lucija Tacer, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušič.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 20. decembra 2023 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora, in sicer Zahtevo Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin. Obravnava poteka na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA DRŽAVNEGA SVETA, DA DRŽAVNI ZBOR PONOVNO ODLOČA O ZAKONU O INTERVENTNIH UKREPIH NA PODROČJU ZDRAVSTVA, DELA IN SOCIALE TER Z ZDRAVSTVOM POVEZANIH VSEBIN.

Na spletnih straneh Državnega zbora je bi objavljeno naslednje gradivo: zahteva Državnega sveta z dne 19. december 2023, zahteva skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora v zvezi s predmetno zadevo z dne 20. december 2023 in mnenje Vlade z dne 21. december 2023.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki Državnega sveta in Ministrstva za zdravje.

Kot vemo je Državni svet na svoji 10. izredni seji, 19. decembra 2023, ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor o navedenem zakonu ponovno odloča. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za zdravstvo posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

Besedo dajem predstavnikom Državnega sveta za obrazložitev zahteve. In sicer dajem besedo državnemu svetniku, gospodu Jožetu Smoletu. Izvolite.