Govor

Hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav!

Odbor za zdravstvo je kot matično delovno telo obravnaval zahtevo Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin, ki ga je Državni zbor sprejel na 15. seji.

Predstavnik Državnega sveta je podal dopolnilno obrazložitev zahteve, poudaril je, da bo podaljšanje bolniške odsotnosti v breme delodajalca z 20 na 30 dni ponovno in dodatno bremenilo slovensko gospodarstvo, ki je trenutno izpostavljeno visoki ravni tveganj in negotovosti. Predstavnik Vlade je povedal, da razlogov za veto Državnega sveta ni. Vlada Državnemu zboru predlaga, da ob ponovnem odločanju zakon podpre.

V razpravi je bilo izpostavljeno, da tako imenovana omnibus oblika zakona res ni najustreznejša, vendar pa je glede na številne rešitve, ki jih zakon prinaša, v sedanji situaciji nujna.

S strani opozicije je bilo izpostavljeno, da je zakon nastal predvsem zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki povzroča 140-milijonsko izgubo ZZZS. Zakon ni usklajen, sprejema se po nujnem postopku in nima cilja skrajševanja čakalnih vrst. Za reševanje navedenih problematik v okviru zakona bi bilo potrebno spremeniti več sistemskih zakonov. Absentizem se rešuje tudi s skrajševanjem čakalnih vrst, podaljšanje bolniške odsotnosti v breme dajalca z 20 na 30 dni pa tega problema ne rešuje.

Večina razpravljavcev je menilo, da je zakon eden boljših. Pripravljen je z namenom, da na transparenten način pomaga ljudem, zato se je tudi sprejemal po nujnem postopku. Ureja pomembna področja, in sicer: dodatke za povečan obseg dela šolajočim do 18. leta bo nov obvezen zdravstveni prispevek plačevala država; uvaja obvezno dežurstvo za vse zdravnike v javni mreži; ob izrednih razmerah omogoča začasno premestitev zdravstvenih delavcev in prepoved dela pri drugih delodajalcih; uvaja dodatke za povečan obseg dela zdravstvenih delavcev na primarni ravni; omogoča razpis zdravniških specializacij ter lažje zaposlovanje tujih zdravnikov, omejuje višino bolniškega nadomestila, uvaja upravni in sistemski nadzor v domeni Ministrstva za zdravje in omogoča ministrstvu dostop do podatkov ZZZS. V zvezi z navedbami državnega sveta so razpravljavci menili, da delodajalci z nizko stopnjo absentizma ne bodo imeli težav, tisti z visokim absentizmom pa bodo morali sprejeti ustrezne ukrepe za zmanjšanje. Vlada že pripravlja zakon za hitrejše in boljše vračanje na delo. Odbor je sprejel mnenje, da je Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela, sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin ustrezen.