Govor

Ja, zdaj danes je potem ob 12. uri izredna seja Državnega zbora na zahtevo koalicije, in sicer glede problematike korupcije v Sloveniji.

Danes ima koalicija že na tej seji možnost, da pokaže, da se bori proti koruptivnim ljudem. Namreč, na listi, ki jo predlaga predsednica države za Državnotožilski svet je oseba, ki je bila leta 2012 v sodbi Upravnega sodišča Republike Slovenije spoznana kot oseba, ki je delovala koruptivno. Namreč Upravno sodišče Republike Slovenije je 11. 12. 2012 izdalo sodbo v kateri je odločilo o pritožbi Boštjana Škrleca na odločbo Vlade Republike Slovenije, takrat je bil predsednik Janez Janša, s katero ga je Vlada Republike Slovenije razrešila s funkcije generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva. Upravno sodišče Republike Slovenije je v omenjeni sodbi odločilo v prid Vlade Republike Slovenije, saj je pritožbo Boštjana Škrleca zavrnilo in potrdilo odločitev Vlade Republike Slovenije o njegovi razrešitvi.

Še več, pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva, ki sta ga 9. 2. 2012, torej dan pred nastopom druge Janševe vlade izpeljala takratni minister za pravosodje Aleš Zalar in generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer, je šlo za kršitev zakona. Omenjeno dejanje imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, ki sta ga nezakonito izpeljala nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar in njegov, in generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer, je Upravno sodišče Republike Slovenije označilo kot samovoljo pri izvrševanju oblasti.

Zdaj, jaz ne vem ali predsednica države ne pozna te sodbe, da v Državnotožilski svet imenuje nekoga, ki je samovoljno izvrševal oblast oziroma izrabil svoj položaj za imenovanje določenih oseb, torej na mesto generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva. V sodbi je zapisano, da je dr. Zvonko Fišer, generalni državni tožilec, kršil dolžno ravnanje s tem, ko je dne 9. 2. 2012 ministru za pravosodje podal predlog za imenovanje generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije za dobo 5 let, kljub temu, da predhodno ni bil izveden oziroma dokončan javni natečaj kot zahteva 140. člen Zakona o državnem tožilstvu, niti ni bil objavljen poziv k prijavam za dodelitev in bila sprejeta ustrezna odločitev Državnotožilskega sveta kot določa 62. člen ZDT, to pa sta edini možni oziroma edina postopka, ki ju zakon predvideva za zakonito zasedbo omenjenega delovnega mesta.

Torej, o tem je odločala tudi Komisija za preprečevanje korupcije in ugotovila, da je šlo za vse znake korupcije, kot je opredeljeno v več področnih zakonov. Torej več kot dovolj, da se takšna lista ne potrdi, kajti na njej je človek, ki je deloval koruptivno, ki je izrabljal svojo moč za to, da je pač dosegel imenovanje nekoga na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva.

Torej, draga koalicija, če boste danes to listo potrdili, z osebo, ki je bila obtožena oziroma ga je Upravno sodišče spoznalo kot krivega, izrabljanja oblasti, potem danes ob 12. uri nimate kaj na seji v bistvu razpravljati in govoriti o koruptivnih dejanjih. Včeraj je bilo na Odboru za pravosodje rečeno, da nekatere osebe, celo kljub temu, da so spoznane kot krive, so koruptivne in tako naprej, se svaljkajo po določenih mestih ali celo napredujejo. Danes, očitno je to potrditev vaših besed. Predlog je sicer predsednice države, vendar glasovalno, glasovalna tipka je vaša. V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke takšne liste ne moremo potrditi.