Govor

Uroš Krek

Hvala lepa.

Če mi dovolite kratko obrazložitev.

Spoštovana predsednica komisije, spoštovani poslanke in poslanci!

Predsednik Državnotožilskega sveta je predsednico republike obvestil, da 18. decembra poteče mandat vsem članom Državnotožilskega sveta in na podlagi tega je predsednica izdala poziv in v roku smo prejeli 10 predlogov kandidatur. Po preučitvi kandidatur je predsednica republike skladno z omejenimi zakonskimi določili 27. oktobra v Državni zbor posredovala kandidatno listo za člane po abecednem vrstnem redu, če dovolite, bom še enkrat obrazložil tudi kandidate: Prof. dr. Bardutzky Samo, prof. dr. Fišer Zvonko, Mag. Jelenič Novak Mitja, gospa Nussdorfer Vlasta in gospod Žaberl Ivan.

Zdaj, sam izbor je bil opravljen na podlagi strokovnosti in referenc kandidatov, poznavanje dela državnega tožilstva, kot tudi različnih nivojev predhodnega delovanja v okviru državnega tožilstva, vsekakor pa tudi na podlagi znanstvenega in strokovnega delovanja v okviru različnih področij prava, kot tudi povezovanja teoretičnega znanja in izkušenj z vsakodnevno prakso v pravosodnem sistemu.

Dr. Samo Bardutzky, ki je izr. prof. ustavnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, med letoma 2013 in 2017 je delal kot podoktorski znanstveni sodelavec na Pravni fakulteti Univerze v Kentu, leta 2014 je bil tudi gostujoči raziskovalec na Inštitutu za evropsko ustavno pravo Humboldtove univerze v Berlinu. Bil je tudi predavatelj na School of Law na londonski univerzi in med letoma 2009 in 2012 višji pravni svetovalec na Ministrstvu za pravosodje. Svoje raziskovalno delo trenutno deluje na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in na strokovnem področju iz ustavnega prava in prava človekovih pravic. Dr. Zvonko Fišer je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, tam je opravil tudi magisterij in doktorat. Večino svoje kariere je bil državni tožilec. Na koncu, med obdobjem 2011 in 2017 pa tudi generalni državni tožilec. Vmes je bil med letom 1998 in 2008 sodnik Ustavnega sodišča. Bil pa je tudi akademski učitelj na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predaval predvsem kazensko procesno pravo, predaval v univerzah v tujini v Trstu, v Firencah, Padovi in tudi, in tudi drugod.

Mag. Mitja Jelenič Novak je odvetnik, ki je svojo karierno pot začel kot mladi raziskovalec na Katedri za kazensko pravo. Po vrnitvi iz enoletnega podiplomskega izpopolnjevanja v ZDA je zaključil magistrski študij iz kazenskega prava, opravil pravniški državni izpit in se zaposlil kot odvetniški kandidat. Leta 2003 mu je Odvetniška zbornica priznala status odvetnika specialista za kazensko pravo in od decembra 2015 dalje deluje kot samostojni odvetnik.

Gospa Vlasta Nussdorfer je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani. Bila je okrožna državna tožilka na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Med leti 2002 in 2012 pa višja državna tožilka na Vrhovnem državnem tožilstvu. V letu 2012 je na istem tožilstvu postala vrhovna državna tožilka, zadolžena tudi za nadzor in izobraževanja državnih tožilcev. Leta 2013 je bila izvoljena za varuhinjo človekovih pravic in je nastopila šestletni mandat 23. februarja 2013, leta 2019 pa jo je predsednik republike Borut Pahor imenoval za svetovalko predsednika republike o statusu nepoklicnega funkcionarja.

Gospod Ivan Žaberl je upokojeni višji državni tožilec, dolgoletni vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju. V času vodstvene funkcije je kot višji državni tožilec reševal tudi državno tožilske spise in vedno znova izkazal obsežno strokovno znanje kot tudi sprejemal kvalitetne in strokovno opravljene državno tožilske odločitve, med drugim pa je bil tudi član pritožbenega kolegija pri višjem državnem tožilstvu ter kot višji državni tožilec izvajal strokovne preglede dela državnih tožilcev za potrebe izdelave ocen njihovih državno tožilskih služb, še vedno pa je tudi gostujoči predavatelj na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru.

Vsi kandidati, uvrščeni na to kandidatno listo, so pravni strokovnjaki, torej izpolnjujejo pogoje za članstvo v Državnotožilskem svetu in so po mnenju predsednice republike primerni kandidati za opravljanje funkcije člana Državnotožilskega sveta. Predsednica republike tudi verjamem, da boste poslanke in poslanci izmed predlaganih petih kandidatk in kandidatov 23. novembra lahko izbrali najprimernejše 4 kandidate Državnotožilskega sveta.

Hvala lepa.