Govor

Dobro jutro, dober dan. Pričenjam 17. sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse članice in člane ter ostale vabljene prav lepo pozdravljam! Obveščam vas, da je z današnje seje zadržan kolega Ferenc Horvat, potem pa imamo še nekaj pooblastil. In sicer Miha Lamut nadomešča poslanca mag. Boruta Sajovica in Rado Gladek poslanko Anjo Bah Žibert, Miha Kordiš pa dr. Mateja Tašnerja Vatovca.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Kandidatna lista za izvolitev članov državno tožilskega sveta; 2. točka - Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije; 3. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Delovnem sodišču v Celju; 4. točka - Predlog sklepa o razrešitvi in imenovanju člana Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji; 5. točka - Ugotovitev prenehanja mandata sodnice porodnice Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za odločanje v socialnih sporih in 6. točka - Administrativne zadeve.

10. novembra, 14. novembra in 15. novembra pa sem predlagala še razširitve dnevnega reda seje z naslednjimi točkami in sicer: 3.a točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Šmarju pri Jelšah; 3.b točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Žalcu, 4.a - Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine in 4.b točka - Predlog Sklepa o imenovanju članice Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče do teh predlogov za širitev? Ugotavljam, da ne. Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 4. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

In glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 4.b točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Kot navadno, ste tudi tokrat nekatera gradiva za današnjo sejo prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, zato vas prosim, da če nameravate navajati te podatke, da me na to predhodno opozorite, da skladno s Poslovnikom sejo zapremo za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - KANDIDATNA LISTA ZA IZVOLITEV ČLANOV DRŽAVNOTOŽILSKEGA SVETA, ki jo je Državnemu zboru predložila predsednica Republike Slovenije.

Del gradiva je objavljen na spletni strani Državnega zbora, celotno kandidatno listo pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabila Urad predsednice Republike Slovenije. Seje se udeležuje mag. Uroš Krek, generalni sekretar urada, ki ga prav lepo pozdravljam!

Državnotožilski svet ima 9 članov, ki so izvoljeni oziroma imenovani za 6 let in po poteku mandata ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani. Državni zbor na predlog predsednice republike izmed pravnih strokovnjakov izvoli 4 člane Državnotožilskega sveta. 18. decembra 2023 poteče mandat članom Državnotožilskega sveta, zato je predsednica Državnega zbora razpisala volitve članov Državnotožilskega sveta, ki bodo v četrtek, 23. novembra 2023. Skladno s 16. členom Zakona o sodnem svetu, mora predsednik republike Državnemu zboru najpozneje 20 dni pred dnevom glasovanja predložiti kandidatno listo, na kateri mora biti predlagano število kandidatov večje od števila članov, ki se volijo, vendar največ dvakrat tolikšno, kot je število članov, ki se volijo.

Predsednica republike je na kandidatno listo uvrstila 5 kandidatov, in sicer: dr. Samo Bardutzky, dr. Zvonko Fišer, mag. Mitja Jelenič Novak, Vlasta Nussdorfer in Ivan Žaberl. Kandidatna lista je obrazložena z opisom poklicnega in strokovnega delovanja posameznih kandidatov. Kandidatni listi so priložena tudi soglasja kandidatov h kandidaturi. Zakon o sodnem svetu določa, da so volitve tajne, posamezni kandidat pa bo izvoljen, če bo zanj glasovala večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice. Končno izbiro štirih članov Državnotožilskega sveta bo torej opravil Državni zbor s tajnim glasovanjem.

Na tem mestu sprašujem, ali želite gospod Krek besedo? (Da.)

Izvolite.