Govor

Dober dan! Pričenjamo 22. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam!

S seje so zadržani: kolega Ferenc Horvat in kolegica Jelka Godec. Imamo tudi eno pooblastilo, in sicer Dušan Stojanovič nadomešča Tamaro Vonta.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka, predlog za imenovanje podpredsednice Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, 2. točka, predlog za imenovanje članov Nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije, 3. točka, administrativne zadeve, 4. točka, nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

14. decembra 2023 sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje z naslednjo točko, in sicer 2.a, predlogi za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniška mesta okrožnih sodnic in okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev? Ugotavljam, da ne. Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko. Glasujemo.

Za je glasovalo 13 članic in članov, nihče proti.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva ste, tako kot običajno, prejeli v varovani predal v sistemu Udis, ker vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona, zato vas prosim, da v kolikor jih nameravate navajati, me na to predhodno opozorite, da potem postopamo skladno s 101. členom poslovnika in sejo zapremo za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE PODPREDSEDNICE VRHOVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru predložila ministrica za pravosodje.

Del gradiva za to točko ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistem Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabila dr. Dominiko Švarc Pipan, ministrico za pravosodje. V njenem imenu se seje udeležuje mag. Valerija Jelen Kosi, državna sekretarka, ki jo prav lepo pozdravljam.

V skladu z Zakonom o sodiščih podpredsednika Vrhovnega sodišča imenuje Državni zbor na predlog ministra za pravosodje po predhodnem mnenju Sodnega sveta in občne seje Vrhovnega sodišča za dobo šestih let, z možnostjo ponovnega imenovanja. Ministrica za pravosodje Državnemu zboru predlaga, da za podpredsednico Vrhovnega sodišča imenuje Marjeto Švab Širok, vrhovno sodnico na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije. Besedo dajem državni sekretarki mag. Valeriji Jelen Kosi. Izvolite.