Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam z 61. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta.

Vse navzoče vas lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli na naslednji dnevni red seje tega odbora. Dne 12. decembra 2023 ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda, tako da se dnevni red seje razširi z naslednjima točkama: točko 5 in točko 6.

Točka 5: Predlog stališča Republike Slovenije do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi direktive 2012/29 in o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj ter o nadomestitvi okvirnega sklepa 2001 skozi 220.

6. točka: Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o razširitvi direktive na državljane tretjih držav, ki zakonito prebivajo v državi članici. Gre za dokument Sveta Evropske unije, številka 15003/23.

To razširitev mi določa seveda 154.d člen Poslovnika Državnega zbora. Določen je torej takšen dnevni red seje današnjega odbora, kot ste ga prejeli s sklicem in s predlagano, torej razširitvijo.

Tako, sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO DELEGIRANE DIREKTIVE KOMISIJE Z DNE 17. OKTOBRA 2023 O SPREMEMBI DIREKTIVE 2013/34 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA V ZVEZI S PRILAGODITVIJO MERIL VELIKOSTI MIKRO, MALIH, SREDNJIH IN VELIKIH PODJETIJ ALI SKUPIN.

Gradivo k 1. in 2. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 30. novembra 2023, k 5. in 6. točki pa 7. decembra 2023, n podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo gradiva k 1., 2. in pa 5. točki v Državnem zboru je danes, k 6. točki pa 22. decembra 2023. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu, slednji ga je obravnaval na 12. seji, 13. decembra 2023, in je sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Tako. Sedaj pri tej 1. točki prosim državnega sekretarja, mag. Dejana Židana iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, da nam predstavi delegirano direktivo in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Izvolite, gospod državni sekretar.