Govor

Hvala lepa.

Glede obrazložitve zaključnega računa in dolga. Glede na to, da večkrat poslušamo o slabem načrtovanju me veseli, da so bili prihodki dobro napovedani, in da se je doseglo manj odhodkov, kot je bilo predvideno. Glede dohodkov smo slišali, da je bistveni del iz DDV, DDPO in dohodnine, zato tudi kot država vemo na katerih področjih moramo biti še posebej pozorni. In ta nizka nezaposlenost, ki smo ji priča, sedaj zagotovo pripomore k višjim prihodkom.

Kar se tiče odhodkov, imamo 6 % manj od predvidenih in res je potrebno upoštevati, da smo bili v posebnih razmerah v zadnjih teh letih in velik del proračuna odhodkov je definiran z zakoni. Tudi me veseli, da je bilo že izplačanih manj dodatkov za korono. To je dobro.

Kar se pa tiče transferov ljudem, pa starševskih nadomestil, draginjskih dodatkov, energetskih pomoči, to je bilo v letu 2022 nujno. Pozdravljam tudi pozitivno mnenje na računovodski del, se pravi, da je vodenje pravilno, računovodenje, in da so bili podatki prav izkazani. Glede mnenja zadržkov na ta izvrševalni del pa menim, da očitno imamo izziv na javnih naročilih in tukaj je potrebna posebna pozornost in razmislek kako nadzorovati razpise pred izvršitvijo, ne šele kasneje. Pred.

Kar se tiče javnega dolga, tudi pozdravljam, da se ta znižuje, da sistem na FURS dobro deluje, sistem opominjanja pobota pa boljše izvršbe, predvsem pa mislim, da moramo biti še bolj aktivni na delu glede prostovoljnega plačevanja davščin in prispevkov, da se res zavezance, ljudi na splošno informira o pomenu plačevanja davkov, kaj to pravzaprav pomeni. In seveda pozdravljam tudi vse oblike lažjega načina dostopa do e-davkov, da se elektronsko ljudje lažje priklopijo na vse te aplikacije in pa tudi plačevanje, kar mislim, da tudi sama digitalizacija zelo pomaga.

Tako da, hvala lepa.