Govor

Hvala lepa za besedo in hvala lepa za predstavitev poročila.

Jaz se v resnici zelo strinjam z vsem, kar ste, gospa ministrica, povedala, in bi tudi sama rekla, da je razvojna pomoč gradnik prihodnosti, predvsem za vse generacije, ki prihajajo za nami, in tudi gradnik miru. In se mi zdi, da so vsa prizadevanja za povečanje sredstva v smeri, ki smo jo pravzaprav… h kateri smo se zavezali najmanj do 0,33 % bruto nacionalnega dohodka, res zelo pomembna. Zdaj se mi zdi, da tudi to poročilo odseva točno to, kar ste rekla, da je veliko teh sredstev povečanih. Teh 62 % povečanih sredstev je šlo na račun pomoči ukrajinskim beguncem, kar je zelo pozitivno, samo, če sem prav razumela, je to lahko samo še v letošnjem letu in potem naprej ne. Tako da jaz upam, da zdaj ta procent ne bo drastično padel, zaradi tega ne, ker mislim, da imamo v Sloveniji marsikaj za ponuditi, tako kot ste vi rekla, ne samo znanje slovenskega gospodarstva, ampak tudi znanje slovenskih razvojnih nevladnih organizacij, ki jih v principu v tem zadnjem poročilu niti ni tako zelo veliko zaznati. Se mi zdi, da je bila ta raznolikost tudi že pestrejša v preteklih letih, tako jaz upam, da bo šel nadaljnji razvoj in povečanje sredstev za razvojno sodelovanje tudi v smeri krepitve nacionalnih slovenskih razvojnih nevladnih organizacij, ker s tem, ko jih krepimo, tudi krepimo njihovo sposobnost pridobivanja dodatnih sredstev, do česar so vsekakor sposobni, ampak v teh zadnjih letih z manj financiranja iz nacionalnih sredstev tudi pač izgubljajo to konkurenčno sposobnost za pridobivanje dodatnih sredstev, ker tudi iz poročila je zelo razvidno, da je veliko financiranja. Ampak to seveda sploh ni kritika, še najmanj organizacij, ki tu sodelujejo, ampak kljub vsemu se mi zdi, da je tu rezerva. Veliko je financiranih organizacij, ki imajo neko mednarodno zaledje, manj pa organizacij, ki dejansko tudi prenašajo lahko slovenske dobre prakse v državo razvoja; predvsem na to sem mislila.

Bi pa mogoče še vprašala, ker sem bila tudi soudeležena na zadnjih razvojnih dnevih, ki jih je organiziralo ministrstvo, in tam je bilo s strani tudi zunanjih strokovnjakov, sploh vseh, pravzaprav kar nekako poudarjeno, da več vlaganj v razvojno pomoč, več sredstev potrebuje tudi večjo podporo, ne samo znotraj recimo te hiše, ampak tudi sicer javnosti, in se mi zdi, da se o tem bistveno premalo sliši pri nas. Da, recimo, če si iz krogov, kjer se s tem neposredno ukvarjaš, veš, za kaj gre in kako so zelo uspešni kakšni projekti, ki jih izvajamo ali pa izvajajo organizacije v državah v razvoju, izven tega pa ne. Tudi, recimo, se mi zdi, da je zelo veliko nerazumevanje nekako pozitivnih stvari, ki jih prinaša tudi sodelovanje nevladnih organizacij v teh projektih tudi znotraj te hiše. In bi vas vprašala, kaj nameravate v tem smislu narediti, da se bo o razvojnem sodelovanju več slišalo in da predvsem bodo na pravi način predstavljene pozitivne stvari, ki jih opravijo organizacije, ki se ukvarjajo z razvojnim sodelovanjem. Tudi mogoče, ja, v tej povezavi, kako, če imate kakšno strategijo, kako boste krepili slovenske nevladne organizacije, da bodo lahko konkurenčne in da bodo lahko uspešno nastopale tudi v pridobivanju evropskih sredstev. In kako potem posredno tudi namenjati sredstva za sodelovanje teh organizacij na terenu in vlaganje v skupnosti v državah prejemnicah.

Potem pa mogoče še ena stvar. Sama ste omenila že pri prejšnji točki, da želite okrepiti prisotnost Slovenije na afriškem kontinentu. To je tudi ena od prioritet, kar se tiče razvojnega sodelovanja, in me zanima, na kakšen način nameravate tukaj povečati sredstva, namenjena prav za razvojno sodelovanje v Podsaharski Afriki.

Hvala.