Govor

Ja, predsedujoči, ponovno hvala za besedo.

Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve je obravnavala Poročilo o mednarodnem razvojnem sodelovanju Republike Slovenije, ki ga je na podlagi 15. člena Zakona o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Republike Slovenije Vlada Republike Slovenije posredovala Državnemu zboru v obravnavo.

Komisija se je seznanila s Poročilom o mednarodnem razvojnem sodelovanju Republike Slovenije za leto 2021 in 2022. Dopolnilno obrazložitev je podal Edvin Skrt, generalni direktor Direktorata za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Povedal je, da se je Slovenija v letih 2021 in 2022 na področju uradne razvojne pomoči odzvala solidarno in fleksibilno. Navedeno obdobje so z vidika uradne razvojne pomoči zaznamovale vojne v Ukrajini ter številne razvojne in humanitarne potrebe v svetu. Navedel je podatke o obsegu uradne razvojne pomoči Slovenije. Slovenija je v letu 2022 za uradno razvojno pomoč namenila 59,66 milijonov evrov, kar predstavlja 0,29 % bruto nacionalnega dohodka. Nominalno se je obseg sredstev v letu 2022 glede na predhodno leto 2021 povečal za 62 %. Ustrezno pozornost glede razpoložljive dvostranske pomoči Slovenije tradicionalno namenja regiji Zahodnega Balkana v letu 2022 24, % posamezno največ v Severni Makedoniji, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Največji delež dvostranske razvojne pomoči v ožjem pomenu je bil namenjen področju izobraževanja, in sicer predvsem preko šolanja in študija državljanov partnerskih držav v Sloveniji. Izpostavil je, da ostaja razvoj Slovenje ključni izziv za našo državo s približevanjem zavezi, da se do leta 2030 za uradno razvojno pomoč nameni 0,33 % BND oz. bruto nacionalnega dohodka. Komisija je podprla razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč kot pomemben kot pomembno sestavino Slovenske zunanje politike.

V razpravi so člani komisije naslovili različne vsebine, ki so se nanašale na postopke izbire projektov bilateralne razvojne pomoči in višino njihovega financiranja, geografske in vsebinske prioritete usmerjanja razvojne pomoči, neizvedene donacije cepiv v primeru pandemije covid-19, odpis obresti klirinškega dolga Republiki Angoli, pomen zagotavljanja nadzora, transparentne in smotrne porabe javnih sredstev, izvajanje projektov in aktivnosti mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v sodelovanju z mladimi in mladinskimi organizacijami, uveljavitev slovenskih subjektov skozi mehanizme razvojne pomoči v tujini in v sodelovanju z gospodarsko diplomacijo.

Hvala lepa.