Govor

Petra Karl Bešter

Dober dan. Moje ime je Petra Karl Bešter in prihajam z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Najprej bi se dotaknila vašega prvega dela vprašanja, ki se je nanašalo na podatke. Drži, podatki so zelo razdrobljeni tudi v Sloveniji, imajo jih različne inštitucije in trenutno še nimamo sistema, kjer bi na skupnem enem mestu imeli zbrane vse podatke, do katerih bi lahko tudi različne inštitucije dostopale. Drugače tudi ni na nivoju, na evropskem nivoju, ker vsaka država članica uporablja svoje metodologije, tako za vzorčenje kot za analize. Tudi Evropska komisija je že pregledovala podatke in tudi Evropska agencija za okolje in so prišli do skupnega zaključka, da je dejansko težko določiti podatke o tleh, ki jih imamo države članice. Zato je bila tudi pobuda z več strani, tako iz Evropskega parlamenta kot različnih odborov, da je treba tudi na nivoju EU vzpostaviti monitoring tal, ki bo zagotavljal primerljivost podatkov med državami članicami, kar bo seveda potem vodilo v to, da bomo vedeli, kakšna so evropska tla, da tako rečem, in to je tudi namen te direktive. Ta direktiva naj bi to odpravila, kot predlog. To je mogoče ta prvi del.

Kar se tiče Zgornje Mežiške doline, če sem vas prav razumela, vas je zanimalo, ali bodo tudi iz te direktive kakšna sredstva. Ta direktiva predvideva tudi v okviru monitoringa, da lahko Evropska komisija na podlagi sporazuma z državo članico posamezno izvaja do 20 % monitoringa, kar pomeni, da delno bi bilo to finančno breme pokrito. Je pa res, da so države seveda zadržane do tega, ker lahko prihaja do različnih interpretacij podatkov, ampak tukaj direktiva dopušča možnost, da se vsaka država članica sama določi. Bi mogoče še poudarila da ta predlog direktive določa zelo veliko fleksibilnost državam članicam v določenem primeru, mogoče kar preveč, in to tudi poudarjamo v našem stališču, kajti onesnaženost tal je prepuščena državam članicam kajti onesnaženost tal je prepuščena državam članicam, da določijo kriterije. Ker predlog predvideva, da štirje diskriptorji tal so določeni na nivoju EU, ja, trije diskriptorji tal pa se določajo na nivoju držav članic samih in to je tudi onesnaženost tal en tak primer. Tako da tukaj smo mi zaskrbljeni, da dejansko ne bo prišlo do primerljivosti podatkov.

Zdaj še odpravljanje posledic za sanacijo, tukaj je, kar se tiče financiranja, je precej veliko je še odprtih vprašanj, no, kako in kaj je s tem. Komisija poudarja, da bo v okviru Obzorja Evropa projektov, kjer je misija za tla, da tukaj bodo na razpolago tako finančna sredstva za raziskave in inovacije in razvoj, da bi pa konkretno prav lahko rekla, ali bodo namenjena tudi finančna sredstva za sanacijo onesnaženih območij, pa v tem trenutku še ne morem zagotoviti, ker se še pogajamo, katera finančna sredstva in v kakšnem obsegu in iz katerih. Poudarjamo pa, da zahteve direktive ne smejo posegati v proračun skupne kmetijske politike. No, to smo pa poudarili.

Upam, da sem odgovorila. Hvala.