Govor

Hvala za stališče.

In sedaj odpiram razpravo poslancev in poslank. Želi kdo besedo? Če ne, si jo bom vzel sam. Želi kdo besedo? Če ne, si jo bom vzel sam. Ta tema, kar se tiče monitoringa tal, je zagotovo zelo pomembna, predvsem v času po hudih poplavah iz meseca avgusta, in bi rekel, prihaja ob pravem trenutku, vsaj za nacionalno, našo državo.

Tu ste zapisali, da je razdrobljenost podatkov pač vidna in predvsem tudi velja to za Republiko Slovenijo, da so sistemi razdrobljeni, neusklajeni ter niso reprezentativni, ker tudi države uporabljajo različne metode. Seveda, to smo videli predvsem ob teh poplavah, govorimo o zgornji Mežiški dolini. Tudi ko smo omenili te monitoringe, pa so vse analize kazale za preveliko vsebnost svinca, kadmija in tako naprej. Seveda vemo razloge, vsaj okvirno. Pa me zanima, državni sekretar, ali bo ta direktiva nekako tudi odpravljala z evropskega nivoja morda to financiranje ali pa bolj vztrajno financiranje morda tudi iz evropskega budžeta, ker vemo, če je denar, potem se tudi ti monitoringi lažje izvajajo in nenazadnje se potem tudi lahko odpravljajo te posledice. Ali je v tej direktivi predvideno kakršnokoli sistemsko financiranje, ne samo monitoringa, ampak predvsem sanacije, če pride do odstopanj? To je moje vprašanje.

Drugače pa sam seveda pozdravljam, da se tudi Evropska unija s tem spopada. Zagotovo pa se lahko tudi sam delno strinjam s stališčem Vlade, da so ti parametri ključni, kajti če potem eden ne paše v tisto celoto in da se samo na podlagi enega, ene karakteristike, kar da negativno mnenje, je zelo težko, kajti potem bi po moje imeli kar po celi državi negativno mnenje in bi težko to nekako sanirali, da bi bilo v skladu z direktivo.

Toliko z moje strani.

Sedaj pa morda, če imate odgovor za to financiranje. Aha, izvolite, če se še za magnetogram predstavite.