Govor

Hvala lepa.

Zaključujem razpravo in predlagam, da preidemo na glasovanje. Ker k predlogu stališča ni bil sprejet noben amandma, dajem na glasovanje naslednji predlog mnenja odbora: »Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o embalaži in odpadni embalaži, spremembi uredbe EU 2019/1020 in direktive EU 2019/904, ter razveljavitvi direktive 94/62/ES-15581/22, ki ga je predložila Vlada in predlaga Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.«

Želi kdo obrazložiti svoj glas? Glasujemo torej o predlaganem mnenju.

Glasujemo. Za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

S tem zaključujem 1. točko dnevnega reda.

In prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO PA JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH GRADBENEGA ZAKONA, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO POSREDOVALA VLADA S PREDLOGOM, DA SE PREDLOG ZAKONA OBRAVNAVA PO NUJNEM POSTOPKU.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 64. seji 28. 11. 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo. Predlog zakona z dne 24. 11. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 7. 12. 2023, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 6. 12. 2023, stališče Skupnosti občin Slovenije z dne 6. 12. 2023 ter pojasnila Ministrstva za naravne vire in prostor v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 8. 12. 2023. Rok za vložitev amandmajev je do zaključka razprave o členih na seji odbora. Do zdaj je bil vložen amandma poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k 2. členu.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Inženirska zbornica Slovenije in Zakonodajno-pravna služba. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona in o amandmaju. Najprej dajem besedo v imenu predlagatelja, prvič na Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor novemu ministru, gospodu Jožetu Novaku, da poda dopolnilno obrazložitev predloga zakona. Izvolite.