Govor

Najlepša hvala za besedo, predsednica.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice je posledica prenosa prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v dopolnilno obvezno zdravstveno zavarovanje. Takrat ste govorili, da zavarovalnice kujejo na račun zavarovancev prostega zavarovanja dobičke in kako bo ob ukinitvi le tega vse drugače. Na novembrski seji pa ste potrdili, da gre kar 420 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja iz proračuna na ZZZS, s katerim boste vnaprej pokrili tudi izgubo, ki bi jo sicer ZZZS tudi zaradi prenosa zavarovanj delal, seveda brez, da bi zavarovanci ob tem imeli boljše in hitrejše zdravstvene storitve. Z zakonom želite Vzajemno zdravstveno zavarovalnico statusno pravno preoblikovati iz družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo. Vlada v predlogu zakona navaja, da je cilj predloga zakona transparentna ureditev statusno pravnega preoblikovanja Vzajemne in predvideva vračilo vložka ustanovitelju ZZS-ju ter ob tem varuje premoženjski položaj ustanovitelja in upravičencev oziroma zavarovancev v vzajemne.

V Slovenski demokratski stranki dvomimo v dobronamernost predlagatelja, predvsem v smislu transparentnosti preoblikovanja. Na tej točki pa se nam odpira tudi vprašanje, kaj je pravzaprav v ozadju predlagane ureditve. Dejstvo je namreč, da je že v trenutno veljavnem Zakonu o pogojih za statusno preoblikovanje Vzajemne zdravstvene zavarovalnice določen postopek in način preoblikovanja, predlog zakona pa je lahko sporen z vidika skladnosti z Ustavo Republike Slovenije, saj določa prisilno preoblikovanje iz družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo in ob tem jemlje pravico odločanja trenutni skupščini Vzajemne, ki je bila legitimno izvoljena s strani članov in članic oziroma zavarovancev Vzajemne, ter s tem posledično posega v ustavno varovano prosto gospodarsko pobudo. Poenostavljeno povedano: menite, da so zavarovanci opravilno nesposobni, zato namesto njih z zakonom, kar vi določate preoblikovanje.

V Slovenski demokratski stranki ocenjujemo takšno dejanje za nesprejemljivo in zato bomo seveda glasovali proti temu zakonu.

Hvala lepa.