Govor

Nikolina Prah

Hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Danes bo opravljena tretja obravnava predloga zakona o statusnem preoblikovanju vzajemne zdravstvene zavarovalnice. Bistvene rešitve in cilji tega predloga zakona so vam bili predstavljeni že v okviru splošne razprave in druge obravnave. Tekom razprav so bile podane nekatere pomembne iztočnice za izboljšavo in nadgradnjo predlaganih rešitev, ki so jih naslovili amandmaji sprejeti med drugo obravnavo. Pred vami je tako besedilo predloga zakona, ki ga je Vlada na poziv Državnega zbora pripravila za tretjo obravnavo.

V predlogu zakona so tako upoštevani amandmaji, ki so bili sprejeti na 14. seji Državnega zbora, in sicer, k 6., 9. in 10. členu dopolnjenega predloga zakona. Z omenjenimi amandmaji se je spremenil predlagani sistem poplačila deleža upravičencev na način, da je posamezni upravičenec do deleža pri preoblikovanju upravičen do izplačila, če njegov nominalni delež ne presega 120 evrov. Sprejeta je bila torej določba z nekoliko nižjo mejo za izplačilo, to je 120 in ne 130 evrov, kot je bila predlagana v dopolnjenem predlogu zakona. S tem se je upoštevalo tudi mnenje regulatorja, to je Agencije za zavarovalni nadzor, ki ga ta podala po ponovnih izračunih po opravljeni razpravi na matičnem delovnem telesu Državnega zbora. Amandma pa je bil sprejet tudi glede načina izračuna premijskega količnika pri opredelitvi nominalnega deleža posameznega upravičenca do deleža pri preoblikovanju, da se bo pri tem upoštevalo tudi znesek morebitnih vrnjenih premij.

Po mnenju Vlade tako obravnavani predlog zakona predstavlja najprimernejši in najbolj transparenten način, da se zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s statusno-pravnim preoblikovanjem Vzajemne v delniško družbo, dokončno uredi premoženjsko-pravna razmerja med vsemi tremi deležniki, to je zavarovanci Vzajemne, ustanoviteljem, torej Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in samo družbo. Tako se zavaruje interese vseh, ki so vpeti v obstoj in delovanje Vzajemne. Hvala.