Govor

Spoštovana predsednica Republike Slovenije gospa Nataša Pirc Musar, cenjeni gostje, spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, začenjam 15. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Najprej vas obveščam, da je umrl gospod Vojko Čeligoj, poslanec Državnega zbora v mandatnem obdobju 2000 do 2004. Prosim vas, da spomin nanj počastimo z minuto molka. / minuta molka/ Najlepša hvala.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 15. seje Državnega zbora, predlog katerega ste prejeli v sredo, 6. decembra, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oz. predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejela, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje, zato vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav in glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Prisotnih je 73 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 73.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 15. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 19. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA MANDATNO-VOLILNE ZADEVE, in sicer na obravnavo predloga sklepa o pravici Jerneja Žnidaršiča do nadomeščanja poslanca, ki opravlja funkcijo v Vladi.

Ker poslanec mag. Franc Props v času, ko opravlja funkcijo ministra Vlade, ne more opravljati funkcije poslanca, je Državna volilna komisija zboru posredovala sklep, s katerim je ugotovila, da pripada pravica opravljanja funkcije poslanca namesto poslanca, ki opravlja funkcijo v Vladi, Jerneju Žnidaršiču. Sklep Državne volilne komisije je obravnavala Mandatno -volilna komisija, ki je zboru predložila predlog sklepa, ki je objavljen na e-klopi.

Želi predsednica Mandatno-volilne komisije, ne, ne bo predstavila poročila. Hvala lepa. Želite morda besedo predstavniki poslanskih skupin? Tudi ne. Morda besedo poslanke in poslanci? (Ne.) Torej ne bo razprave.

In prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa. Odločamo o naslednjem predlogu sklepa: V času, dokler poslanec mag. Franc Props opravlja funkcijo ministra, opravlja funkcijo poslanca Državnega zbora od današnjega dne Jernej Žnidaršič, rojen 8. 8. 1980, stanujoč Lukovec 7c, Boštanj.

Glasujemo. 75 poslank in poslancev je navzočih, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Poslanskega kolega vabim, da se nam pridruži in zasede svoje poslansko mesto, ter mu želim, da bi v poslanskih klopeh uspešno opravljal delo poslanca. / aplavz/ Spoštovani kolega, Jernej Žnidaršič, iz mojega rodnega kraja, iskrene čestitke! S tem prekinjam to točko dnevnega reda, ki jo bomo nadaljevali v torek, 19. decembra 2023.

Prehajamo na 18. TOČKO DNEVNEGA REDA - TO JE NA SEZNANITEV Z MNENJEM IN STALIŠČEM PREDSEDNICE REPUBLIKE SLOVENIJE, POVEZANIM Z OCENO ODPORNOSTI SLOVENIJE PRI ODZIVU NA SPREMEMBE IN IZZIVE DOMA IN V SVETU TER Z IZZIVI, KI JIH PREDSTAVLJAJO PODNEBNE SPREMEMBE.

Za predstavitev mnenja in stališča dajem besedo predsednici Republike Slovenije, gospe Nataši Pirc Musar. Izvolite, spoštovana predsednica, imate besedo.