Govor

Spoštovana predsednica, spoštovani ministrski zbor, kolegice in kolegi!

Kandidat za mesto ministra za naravne vire in prostor Jože Novak in kandidat za mesto ministra za javno upravo Franc Props sta prvo podporo Socialnih demokratov prejela že na torkovem hearingu. Oba kandidata sta izkušena, dobro poznana in zaupanja vredna, zato smo z izbiro predsednika Vlade zadovoljni in jo bomo danes tudi soglasno podprli.

Ob tem želimo Socialni demokrati poudariti, da zaupanje in podpora prinašata tudi zelo veliko odgovornost. Aktualna vladna koalicija je namreč na pragu polovice mandata, zato kandidata ne bosta imela privilegija kot je denimo uvajalno obdobje ali pa ali pa časa in prostora za tako imenovane stresne teste, kot so jih nekateri že preizkušali.

Najprej k resorju javne uprave in poslanskemu kolegu, kandidatu Francu Propsu. Prvo kislo jabolko ni daleč. Zaradi visoke inflacije in vse bolj oddaljene obljubljene reforme plačnega sistema so uslužbenci javnega sektorja izjemno nezadovoljni. Prav zdaj se prvi sindikati javnega sektorja počasi odpravljajo proti Gregorčičevi, kjer se bodo ob 12. zbrali na opozorilnem protestnem shodu. Pričakovati je, da ne bodo popustili in da tudi prihodnji ponedeljek ne bo prinesel dogovora. In teh ponedeljkov je bilo že zelo veliko. Zato, spoštovani gospod Props, Socialni demokrati pričakujemo, da boste usmerili vse svoje sile v dogovor, da se boste pogajali intenzivno in predvsem učinkovito. Zavedati se moramo, da so uslužbenci javnega sektorja gonilna sila te družbe. Šele potem, ko bodo zadovoljni denimo gasilci, učitelji, zdravniki, medicinske sestre in zaposleni na upravnih enotah bomo lahko naredili razliko in se hitreje razvijali.

Za razvoj, korak naprej, pa Slovenija potrebuje tudi hitro in učinkovito obnovo krajev, ki jih je avgusta prizadela katastrofalna ujma. Veliko je bilo že storjenega. Med drugim je ministrstvu za kohezijo uspelo spisati vlogo, na podlagi katere Evropska komisija Slovenija je odobrila izplačilo 400 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada EU, pa resor infrastrukture, ki je pri sicer javno odmevni oceni škode izjemno hitro prepoznal ključne šibke točke slovenske infrastrukture. A vse to ne bo dovolj brez odločnega vodenja ministrstva za naravne vire in prostor. Spodbudna novica je, da je ministrski kandidat Jože Novak kot aktualni državni sekretar že seznanjen z aktualno tematiko, pozna teren in delovanje resorja. Trenutno najbolj akutni problem so še vedno neurejeni vodotoki, ki z vsakim večjim dežjem vnašajo strah v kosti prebivalcev v neposredni bližini voda. Socialni demokrati pričakujemo, da se bodo nove gonilne sile odzvale na pozive lokalnih skupnosti najbolj ogroženih območij. Te dni denimo opozarjajo na utrjevanje bržin naraslih rek. Ena takih rek, ki še vedno ni bila utrjena je tudi koroška reka Meža, ki že naravno odnaša neutrjeno bržino.

Spoštovana kandidata, nanizal sem zgolj del nalog in izzivov, ki so pred vama in vajinimi sodelavci. Naloga je zahtevna. Želim pa si, da si in tudi verjamem, da bo tako, da bomo v medijih na mesto o aferah brali o vajinih uspehih in napredkih, ki bodo najprej potisnili celo družbo naprej. Socialni demokrati bomo danes podprli oba kandidata. Od nas pa lahko pričakujete konstruktivno in tvorno sodelovanje pri iskanju rešitev za izzive obeh resorjev. Želimo vam srečno in uspešno delo.