Govor

Spoštovana predsednica, spoštovani predsednik Vlade, spoštovana Vlada, spoštovana oba kandidata, kolegice in kolegi.

Jože Novak se je kot kandidat za ministra za naravne vire in prostor v torek, 5. 12., predstavil članom Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odgovarjal na njihova vprašanja. V uvodni predstavitvi je kandidat najprej predstavil svojo izobraževalno in dosedanjo poklicno pot, v nadaljevanju pa se je osredotočil na predstavitev prioritet, ki jih bo zasledoval kot minister in jih je v jedrnem delu tudi obširneje predstavil.

Kandidat je prioritete razdelil med tri delovna področja, kot jih med drugim določa organizacijska struktura ministrstva, in sicer vode, narava in prostor. Na področju voda je kandidat ocenil, da se ključne prioritete poleg ustreznega upravljanja z vodami osredotočajo okrog reševanja izzivov v zvezi s poplavno obnovo in dolgoročnim razvojem poplavne varnosti na vseh področjih. Med glavnimi projekti na tem področju je kandidat izpostavil, da se bo v okviru ministrskih pristojnosti zavzel za hitrejšo obnovo vodotokov ter za zagotavljanje nadomestne in nadomestitvene gradnje za tiste objekte, ki so bili v poplavah uničeni, pospešil umeščanje infrastrukture in razvojnih projektov na prizadetih območjih, zagotovil zadostna finančna sredstva za obnovo, se zavzel za izboljšanje sistema upravljanja z vodami, uvedel večji nadzor nad izvajanjem del in se zavzel za participacijo ključnih deležnikov. Poleg tega namerava sredstva vodnega sklada usmeriti v upravljanje voda, poskrbeti za ustrezno spremembo poplavne uredbe, poskrbeti za pripravo Uredb o vodovarstvenih območjih, poskrbeti za pripravo tehničnih standardov in specifikacij na področju voda ter upoštevati vpliv podnebnih sprememb na upravljanje z vodotoki.

Na področju prostora je kandidat kot ključne prioritete izpostavil zagotovitev ustrezne lokacije za nadomestne in nadomestitvene gradnje za tiste objekte, ki so bili poškodovani in so ogroženi zaradi poplav, ter pripraviti celovito in operativno strategijo prostorskega načrtovanja, ki bo odporna na poplave, plazove ter podnebne spremembe. Pripraviti namerava Akcijski program zmanjšanja potresnega tveganja, v okviru nove strategije prostorskega razvoja Slovenije do leta 2050 pripraviti regionalne prostorske plane ter v skladu s tem novelirati Zakon o urejanju prostora, pospešiti pripravo državnih prostorskih načrtov, nuditi ustrezno podporo občinam pri urejanju prostora in pripravi prostorskih načrtov ter vključiti strokovne diskusije usklajevanja na področju priprave projektov. Na področju narave, je kandidat za ministra kot prioritet izpostavil ohranitev skrbi za biotsko raznovrstnost, izboljšanje upravljanja Nature 2000 in usmeritev v poenotenje praks, saj se odločanje med območji razlikuje, ter ustrezno upravljanje populacij velikih zveri. Na področju rudarstva pa je izpostavil pripravo Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje ter v skladu s tem pripravo regionalnih razvojnih projektov ublažitve posledic zapiranja ter ureditev področja kopa mineralnih surovin. Člani odbora so kandidatu za ministra zastavili več vprašanj, na katera je kandidat za ministra obširno odgovoril ter jih dodatno seznanil s svojimi pogledi, mnenji, stališči in predlogi za ukrepanje na posameznih izpostavljenih področjih svojega prihodnjega delovanja, oz. ministrovanja. Po končani predstavitvi je odbor z devetimi glasovi za in petimi proti sprejel mnenje, da je bila predstavitev Jožeta Novaka kot kandidata za ministra za naravne vire in prostor ustrezna. Hvala.