Govor

Robert Golob

Spoštovana predsednica, spoštovani poslanke in poslanci!

Danes predstavljam dva kandidata, tudi uradno, za nova ministra, za javno upravo in pa za naravne vire in prostor; mag. Franca Propsa in pa diplomiranega krajinskega arhitekta Jožeta Novaka.

Mag. Props je, v resnici gre pri obeh strokovnjakih za dva izkušena strokovnjaka, ki sta celo svojo poklicno pot se izmenjevala med zasebnim sektorjem in javno upravo. Gre za dva, ki dejansko dobro poznata delovanje in ustroj obeh sistemov, tako sistem gospodarskih družb kot tudi sistem javne uprave.

Mag. Props je začel svojo pot kot navaden zaposlen strokovnjak v stanovanjskem podjetju oziroma upravljavcu nepremičnine, SPL-u, kjer se je ukvarjal med drugim tudi z informacijskim sistemom, standardi kakovosti in projektiranjem. Se pravi, začel je kot strokovnjak, potem je nadaljeval svojo kariero na Ministrstvu za okolje in prostor, kjer se je prvič tudi od znotraj spoznal s sistemom javne uprave. Kasneje je prevzel vodilno funkcijo, menedžersko funkcijo v podjetju SPL, nakar je dve leti, preden je postal poslanec, bil tudi načelnik Upravne enote Litija. Na ta način je dejansko imel možnost spoznati res z obeh plati, tako z uporabniške kot tudi za upravljavske javni sektor. In to je zaznamovalo celo njegovo poklicno pot. Zadnje leto in pol je poslanec Državnega zbora. S tem je postal tudi politik in imenovanje za ministra, če bo do njega prišlo seveda, je nadaljevanje te njegove politične poti. Zato ocenjujem, da je mag. Props, vsem ustreza kriterijem za ministra v Vladi Republike Slovenije.

Gospod Jože Novak je krajinski arhitekt. Tudi njegova pot je bila podobna, začel je na Uradu za prostorsko planiranje kot strokovnjak za prostor, potem se je pridružil Vladi Republike Slovenije, kjer je bil en čas tudi državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor in energijo. Takrat sem imel to srečo, da sem tudi sam bil njegov kolega. Po svoji politični karieri je gospod Novak nadaljeval svojo pot v zasebnem sektorju, kjer se je ukvarjal z razvojem gradbenih projektov, gradbenih projektov v turizmu in v nepremičninah. Po tistem se je zaposlil kasneje po daljši poti tudi na Ministrstvu za finance, kjer je vodil evidentiranje nepremičnin z namenom vzpostavitve osnove za eventualni davek na nepremičnine. Potem se, potem je bil spet v zasebnem sektorju in danes, preden je postal državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor, do danes je bil zaposlen na družbi DRI, kjer se je ukvarjal ravno tako s prostorskim načrtovanjem, v tem primeru infrastrukture, v tem primeru železniške infrastrukture. Tudi zaradi vseh teh izkušenj je bil najboljši kandidat za državnega sekretarja, ki je zagrabil popoplavno obnovo in rezultati so danes tudi vidni. Jože Novak je ne samo priznani krajinski arhitekt, za kar je prejel tudi mimogrede nagrado Društva krajinskih arhitektov za življenjsko delo, ampak je tudi izjemno izkušen strokovnjak za zakonodajo s področja prostorskega planiranja in voda, in ravno to je tisto, kar bo glavna prioriteta njegovega udejstvovanja na ministrskem mestu. Zato ocenjujem, da je gospod Novak ravno tako povsem ustrezen, ustreza vsem kriterijem za imenovanje ministra v Vladi Republike Slovenije.

Hvala.