Govor

Najlepša hvala, predsednica.

Spoštovane kolegice, kolegi, spoštovani ministri, predsednik Vlade!

V Novi Sloveniji nas skrbijo zadnji podatki o padcu industrijske proizvodnje in čedalje večji nekonkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja. Na to kritično stanje že več mesecev opozarja tudi gospodarstvo, pa so od vlade deležni le napadov nekaterih predstavnikov gospodarstva. Zadnji primerjalni podatki v slovenskih in številnih mednarodnih institucijah kažejo, da se situacija na gospodarstvu in na trgu dela slabša, tako da v Novi Sloveniji pričakujemo takojšen odziv vlade s pripravo celovitega odzivnega akcijskega načrta. Upamo, da so ti podatki Eurostata v zvezi s padcem industrijske proizvodnje, ki so bili objavljeni in ki kažejo, da je v aprilu padec industrijske proizvodnje v Sloveniji beležil 7,9-odstotni padec – to je največ med državami evroobmočja. In če gledamo, da je evroobmočje v aprilu celo generiralo rast industrijske proizvodnje za 1 %. Drugi takšen, še bolj zaskrbljujoč podatek tudi Eurostata je na trgu delovne sile, in sicer, v prvem kvartalu leta 2023 se je zaposlenost v Sloveniji zmanjšala za 1,6 odstotne točke v primerjavi s predhodnim četrtletjem. To se pravi, da gre za največje zmanjšanje med državami Evropske unije. Podjetja v en glas poudarjajo, da ne potrebujejo pomoči, ampak zgolj konkurenčne pogoje dela, pri čemer je cena energentov ključna. Nova Slovenija je že septembra lani predlagala uvedbo energetske kapice za ceno energentov, vlada pa je odgovorila, da to ni možno. Nemčija je pred kratkim sprejela to energetsko kapico, in sicer 130 evrov na megavatno uro za električno energijo. Zdaj nas v Novi Sloveniji predvsem skrbi padec konkurenčnosti našega gospodarstva, ki je energetsko odvisno od drage energije.

Tudi drugi podatki kažejo na zelo negativne trende, zato nas zanima, premier:

Ali nameravate reagirati z akcijskim načrtom?

Ali nameravate aktivirati Ministrstvo za infrastrukturo, da bo na področju infrastrukture povečalo razpise, ki so zastali?

Poleg tega pa nas skrbi tudi slab socialni dialog, saj so na zadnji seji Ekonomsko-socialnega sveta gospodarstveniki izostali, zaradi tega ker vi niste imeli časa priti na ta … / izklop mikrofona/