Govor

Hvala lepa.

Zelo sem vesela, da ugled Državnega zbora raste, in upam, da bo tako še naprej. Pozivam Vlado Republike Slovenije, da je prisotna na poslanskih vprašanjih. Poslanska vprašanja so takšna, da sicer državni sekretar ne more nanje odgovarjati, ampak kljub temu se izkaže spoštovanje do Državnega zbora, da se vsaj pride. Vljudno prosim vse predstavnike Vlade, da pridete pravočasno, če ne morete priti, to se pravi ministrice, ministri, da namesto vas pridejo državni sekretarji. Državni zbor je le najvišji predstavniški organ in si zasluži dolžno spoštovanje. Hvala lepa.

Zdaj bom prebrala tekst, ki ga vedno preberem. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom in drugim odstavkom 245. člena Poslovnika. Na prva tri vprašanja poslanke in poslancev opozicije ter na vprašanje poslanke vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo tri minute, predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanje v največ petih minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo pet minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da so na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v dveh minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ tri minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in brez obrazložitve glasu. Ob tem vas še posebej opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa postopkovnega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. Če poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora, mu mora predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katero ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstila na naslednjo redno sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se za danes opravičili: Tanja Fajon ministrica za zunanje in evropske zadeve; dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije od 14.30 dalje; dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo; Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport; Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; dr. Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje; Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje ter Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo, od 15.30 dalje. Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

Prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj. Na prva štiri vprašanja bo odgovarjal predsednik Vlade dr. Robert Golob, poslanska vprašanja pa mu bodo postavili mag. Janez Žakelj iz Poslanske skupine Nova Slovenija, Danijel Krivec iz Poslanske skupine SDS in dr. Vida Čadonič Špelič iz Poslanske skupine Nova Slovenija ter mag. Nataša Avšič Bogovič iz Poslanske skupine Svoboda.

Sedaj, prosim, najprej poslanec mag. Janez Žakelj, imate besedo, da zastavite vprašanje predsedniku Vlade. Izvolite.