Govor

Najlepša hvala.

Vlada nam je na podlagi četrtega odstavka 241. člena poslala opravičila za današnjo sejo, torej odsotnosti ministrov. Vladi oziroma vam, predsednica, predlagam, da se pogovorite z vlado glede tega, da če že spoštujejo četrti odstavek, ki govori, da morajo poslati opravičila pet dni pred sejo, da se upošteva tudi tretji odstavek 241. člena, ki govori, da morajo pri obravnavi poslanskih vprašanj biti na seji Državnega zbora navzoči predsednik Vlade in ministri ter generalni sekretar Vlade.

Danes imamo na mizi opravičila ministrov, med katerimi je dr. Dominika Švarc Pipan odsotna zaradi letnega dopusta. Terminski plan Državnega zbora je najavljen leto dni vnaprej, sprejet leto dni vnaprej. Enkrat mesečno so seveda tudi poslanska vprašanja, na redni seji vsak ponedeljek. V 235. členu Poslovnika piše, »če sta minister in državni sekretar zadržana zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti, ju lahko« nadomešča drugi predstavnik, torej tudi direktor direktorata, vendar na sami seji le takrat, kadar kolegij tako o tem odloči.

Letni dopust torej ni opravičilo s seje Državnega zbora in ga lahko smatramo kot neko neupravičeno odsotnost. Hkrati pa naj opozorim, da ni niti predstavnika Ministrstva za pravosodje, torej tudi ni državnega sekretarja, enako velja za Ministrstvo za zdravje, od koder prav tako ni državnega sekretarja. Torej zdravstveno opravičilo ministra Loredana lahko vzamemo kot opravičilo, kot upravičen razlog, vendar pa – zakaj ni državnih sekretarjev? To je ena zadeva. Pojavlja se tudi, da na različne odbore prihajajo predstavniki, ki nimajo pooblastil. Vlada, bili ste že opozorjeni na Kolegiju predsednice Državnega zbora glede teh zadev, to je odsotnosti ministrov pri poslanskih vprašanjih, odsotnosti ministrov recimo na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide nenehno, hkrati ste bili pa tudi opozorjeni na zamudo predsednika Vlade. Danes smo ponovno čakali predsednika Vlade, ker ni prišel točno, in smo začeli minuto oziroma minuto in pol čez. Predsednica Državnega zbora je na to že opozorila vlado. Glede na to, da pravijo, da raste ugled Državnega zbora, ugled Vlade definitivno ne more rasti s takšnimi odsotnostmi, prihajanjem z zamudo. Potem sprehod čez podij. Mislim, da nek bonton pa vendarle v Državnem zboru še vedno obstaja.

Predvsem pa še enkrat, ministrica za pravosodje je odsotna zaradi letnega dopusta, nima nobenih predstavnikov, poleg tega imamo danes 34 ustnih vprašanj, pri 11 ne bo odgovorov zaradi teh odsotnosti, takšnih ali drugačnih.

Predsednica Državnega zbora, še enkrat, pozovite vlado, da se drži Poslovnika Državnega zbora. Hvala.