Govor

Najlepša hvala, predsednica, za besedo. Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani kandidat gospod Jože Novak!

Jaz sem pozorno poslušal vašo predstavitev, lahko rečem, da se mi zdi kar zelo ambiciozna in vam želim pri uresničitvi vseh teh, kako bom rekel, načrtov, veliko uspeha.

Glede problema pomanjkanja zazidljivih zemljišč s strani občin, pozdravljam možnost, da imajo občine predkupno pravico ne samo na zazidljivih, ampak tudi na kmetijskih zemljiščih, ker tukaj je problem pri zagotavljanju zazidljivih kmetijskih zemljišč in zamenjavi, ko se sprejema OPN. Mene bi zanimalo, da se, kako boste ta čas petih let, če rečemo OPN, skrajšali, ker vemo, da vsaj pet let traja, da se sprememba OPN sprejme. Druga stvar. Zanima me, kaj bodo prvi ukrepi, ki jih boste naredili za sanacijo po poplavah, nekaj ste sicer omenili, me pa zanima, katere so službe, ki jih, ki jih vi že zdaj poznate, ki prepočasi reagirajo in kako boste to odpravili, glede na to, da ste omenili tudi pomanjkanje pravega kadra. In mogoče bolj retorično vprašanje. Ali je obstoječa zakonodaja bolj podpora ali bolj ovira tem postopkom?

Zdaj glede Nature ste omenili spremembo upravljanja. Mene pa zanima, verjetno, sem prepričan, poznate dobro Naturo 2000, v Sloveniji imamo veliko kmetijskih zemljišč pod tem režimom in me zanima podobno kot kolega Krivca, ali je po vaše možno spremeniti ta določila oziroma območja, ker vemo, da so ponekod tudi nesmiselna.

Zdaj, glede koncesij za kamnolome, smo pa na tem odboru nedolgo tega govorili, da se je prolongiralo, prolongiralo ta čas do podelitve ponovnih koncesij, pa me zanima, kje so te zadeve in zanima me seveda tudi, v strategiji prostorskega razvoja Slovenije, ki smo jo potrdili poslanci, se omogoča umeščanje drugega bloka jedrske elektrarne, pa me zanima kako daleč so ti postopki in me zanima tudi kako gledate na to vi osebno.