Govor

Aleksander Nagode

Spoštovana predsednica, hvala lepa za besedo.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani gostje!

Državni zbor je 25. oktobra 2022 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki med drugim določa, da se korporativno upravljanje z družbo Slovenski državni gozdovi oz. SiDG prenese iz Vlade na Slovenski državni holding. Razlog za to je bila tudi ugotovitev OECD v ekonomskem pregledu za Slovenijo, leto 2022, da je bil SiDG ustanovljen na podlagi Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije iz leta 2016 in dodeljen v neposredno upravljanje Vlade, kar je pomenilo odmik od Zakona o Slovenskem državnem holdingu. Torej ta odmik je trajal šest let.

Namen Zakona o SDH, ki je bil sprejet leta 2014, je ločitev funkcije države kot lastnice družb od drugih funkcij države, tako pa preprečevati nasprotje interesov, izkrivljanje konkurence na trgih in neenakopravno obravnavo gospodarskih družb. Ostali nameni zakona so pregleden sistem upravljanja državnih družb z jasno opredelitvijo pristojnosti in odgovornosti ter uveljavljanjem ukrepov, ki omejujejo tveganja za korupcijo ter druga neetična in nedovoljena ravnanja in vplivanja in ki krepijo skladnost poslovanja, sledljivost in odgovornost pri sprejemanju odločitev.

Namen Zakona o SDH je torej zagotovitev skrbnega, odgovornega, gospodarnega in preglednega upravljanja državnih družb s strani SDH. Skladno z načelom neodvisnosti, SDH ni vezan na navodila državnih organov ali tretjih oseb, pri izpolnjevanju nalog pa mora delovati neodvisno in samostojno. Izjema je obvezno upoštevanje ciljev, določenih v strategiji upravljanja naložb, ki jo sprejme Državni zbor in letnem načrtu upravljanja, h kateremu poda soglasje Vlada ter v primeru SiDG tudi spoštovanje določb Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije.

Naveden sistem korporativnega upravljanja za SiDG velja torej šele od 19. novembra 2022, ko je prišel v upravljanje SDH. Skladno s pristojnostmi je SDH tako 9. februarja sprejel nov akt o ustanovitvi SiDG, ki še vedno določa, da je sedež družbe v Kočevju. SDH je poleg tega 18. aprila v vlogi skupščine SiDG sprejel sklep o izvedbi posebne revizije za preveritev vodenja posameznih poslov družbe v letih 2020, 2021 in 2022. Vsi elementi korporativnega upravljanja z družbo SiDG, vključno s skupščino, so torej od konca novembra 2022 v pristojnosti SDH in ne več Vlade.

Hvala.