Govor

Spoštovane in spoštovani, ura je 14.00 in predlagam, da začnemo našo sejo. Prosim, da zapremo vrata, se posedemo. Je okrog še nekaj rezervnih stolov, upam, da bo za vse dovolj prostora. Ko bodo vaše točke na vrsti, boste lahko šli sedeti za mizo. Tako, še enkrat začenjam redno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer vas tudi prav lepo pozdravljam, to je 11. redna seja. Vas najprej obveščam o odsotnosti oz. nadomeščanju poslank in poslancev. Današnje seje se ne more udeležiti članica dr. Tatjana Greif in je upravičena, gospod Bojan Podkrajšek nadomešča Jožefa Jelena, gospod Jurij Lep nadomešča Aleša Rezarja in Dejan Süč nadomešča Miho Lamuta.

Zdaj bomo pa prešli na določitev dnevnega reda.

In sicer s sklicem seje 10. oktobra ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda: Seznanitev s poročilom o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2022 in letno poročilo o doseganju ciljev gospodarjenja z državnimi gozdovi za lansko leto ter kot 3. točko pobude in vprašanja članov odbora. 20. oktobra pa sem predlagala razširitev dnevnega reda in sicer z dvema točkama: 1.a pobuda Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za oceno ustavnosti odstavka 43.b člena Zakona o agrarni skupnosti - Predlog za začasno zadržanje izvrševanja predpisa ter točka 2.a Pobuda Družbe Slovenski državni gozdovi d. o. o. Kočevje za oceno ustavnosti prvega odstavka 43. člena Zakona o agrarnih skupnostih - Predlog za začasno zadržanje izvrševanja predpisa. Drugih predlogov za razširitev dnevnega reda nisem prejela. Želi kdo od poslank in poslancev predstaviti stališče glede razširitve? Vidim, da ne, zato bomo o teh dveh predlogih glasovali, zato vas prosim, da se pripravite na glasovanje, ker bom dala na glasovanje - samo malo, da ugotovimo, da bo nam delovala naprava - za razširitev z 1.a točko. Da je še enkrat ne čitam, ali lahko začnemo glasovati?

Glasujemo. 10 poslank in poslancev je navzočih, 10 je

glasovalo za in nihče proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Pomeni, da bomo točko 1.a obravnavali.

Zdaj še za točko 2.a, ki sta v resnici vsebinsko enaki, gre samo za druge predlagatelje.

Glasujemo. Tokrat je glasovalo 9 poslank in poslancev za in nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Pomeni tudi, da je točka 2.a sprejeta in s tem je tudi sprejet dnevni red današnje seje.

Prehajamo najprej na TOČKO 1.A Z NASLOVOM POBUDA SKLADA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ IN GOZDOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI 1. ODSTAVKA 43.B ČLENA ZAKONA O AGRARNIH SKUPNOSTIH PREDLOG ZA ZAČASNO ZADRŽANJE.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 6. 10. posredovalo navedeno pobudo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in določilo desetdnevni rok za izjavitev Državnega zbora glede predloga za začasno zadrževanje izvrševanja predpisa. Odboru sta bili v zvezi s predlogom za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265 členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje. Gradivo k tej točki dnevnega reda je objavljeno s sklicem in sicer Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje z dne 6. 10. letos in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. oktobra in mnenje Vlade z dne 17. oktobra. Na sejo so bili vabljeni Zakonodajno-pravna služba, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Kmetijsko gozdarska zbornica. Torej prehajamo na obravnavo. Najprej dajem besedo predstavniku Zakonodajne službe, dr. Dušanu Štrusu, ki je med nami, ga lepo pozdravljam. Izvolite.