Govor

Spoštovane članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavniki matičnega ministrstva, lepo vas pozdravljam na 24. nujni seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano!

Obveščam vas, da so se danes opravičili in se seje ne morejo udeležiti: Alenka Helbl, Jožef Jelen, Tomaž Lisec, Jožef Lenart, Damijan Zrim in Jožef Horvat. Kljub temu smo še vedno sklepčni. Imamo pa tudi eno nadomeščanje, in sicer Jožica Derganc nadomešča Franca Propsa. S tem ugotavljam, da dejansko lahko nadaljujemo s sejo in prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem te seje, to je bilo 1. decembra, ste prejeli naslednji dnevni red: točka 1 Pobuda Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za oceno ustavnosti 1. odstavka 43.b člena Zakona o agrarnih skupnostih ter točka 2 Pobuda družbe Slovenski državni gozdovi d. o. o. Kočevje za oceno ustavnosti 1. odstavka 43.b člena Zakona o Agrarni skupnosti. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda je ta določen takšen kot ste ga dobili s sklicem te seje.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER POBUDA SKLADA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ IN GOZDOV ZA OCENO USTAVNOSTI PRVEGA ODSTAVKA 43.B ČLENA ZAKONA O AGRARNI SKUPNOSTI.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru 6. oktobra letos posredovalo navedeno pobudo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in Državnemu zboru za izjavo o njej določilo 60 dnevni rok, ki poteče danes.

Odboru sta bila v zvezi s pobudo posredovani mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje. Gradivo k tej točki dnevnega reda je objavljeno s sklicem, in sicer Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti z dne 6. oktobra letos, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 6. novembra letos in mnenje Vlade z dne 30. novembra letos.

Na sejo so vabljeni Zakonodajno-pravna služba in seveda predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prehajamo na obravnavo te točke in najprej dajem besedo oziroma želela sem dati besedo predstavniku Zakonodajno-pravne službe dr. Dušanu Štrusu. Ker se je pa ta v tem trenutku opravičil… Ni se opravičil…/medsebojno dogovarjanje/ No, jaz bom tako predlagala, spoštovane kolegice in kolegi, da damo potem najprej besedo predstavnikom Vlade. V tem času poskušamo izvedeti, kje je Zakonodajno-pravna služba, ne vem pa, če jih dejansko za obravnavo te točke sploh rabimo tukaj. Jih rabimo tukaj? Rabimo, ker je njihovo mnenje. To se pravi, mnenje že itak imamo, vendar rabimo, da ga javno tukaj povedo. To želiš povedati, Andrej? …/medsebojno dogovarjanje/ Dobro, potem ga bomo našli. Prosim da poskušamo najti predstavnika. V kolikor jih ni bomo jih čakali pet minut, na kar bomo skušali ugotoviti da njihovega mnenja ne rabimo, da bomo lahko delali naprej. Kajti, v nasprotnem primeru jih bomo preveč dolgo čakali, pa to ne izgleda za tehnične službe. Sicer bo tako kot se bomo večina poslank in poslancev odločili. Ne bi pa rada da zaradi tehničnih težav to sejo prekinjamo oziroma jo danes ne dokončamo, ker je danes Tehničnih težav to sejo prekinjamo oziroma jo danes ne dokončamo, ker je danes zadnji rok za odločitev, poleg tega pa je tudi do Vlade odgovorno, ki je prišla sem, da to danes tudi opravimo. Zato bom dala besedo državni sekretarki, gospe Knezovi. Izvolite.